Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2023-07-04
Lästid ca 2 min
Foto: FELICIA YLLENIUS
Samarbete med kollegor, lokförare och entreprenörer präglar vardagen för tågtrafikledaren Gizem.
Som tågtrafikledare på Trafikverket bidrar Gizem till samhällsnyttan. Hon började som aspirant och sedan november 2022 är hon regional tågtrafikledare i Malmö.
– Det känns givande att jobba med något som gör skillnad i människors vardag. Trafikverkets uppdrag är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Vi tågtrafikledare är det sista ledet i en lång rad funktioner som alla jobbar för att tågen ska rulla, säger hon.
Gizem
Titel: Tågtrafikledare.
Utbildning (skola och examensår): Management inom sjöfartteknik och logistik, Sjöfartsuniversitetet i Turkiet, examen 2015.
Favorittågsträcka: ”Rååbanan som går mellan Eslöv och Helsingborg. Jag åker ofta och hälsar på svärföräldrarna i Helsingborg och njuter av den fina naturen på vägen dit.”
– Jag har tidigare jobbat som överstyrman på fartyg och ville byta bana. Eftersom jag kommer från en järnvägsfamilj blev det naturligt att följa i familjens fotspår. Trafikverkets breda uppdrag och yrkesrollen lockade. Jag fick en traineetjänst samtidigt som jag utbildades i yrket, vilket gjorde att jag fick en bra känsla för rollen. Utbildningen som är betald tar ungefär ett år.
– Vi leder tågtrafiken genom att ge körsignal till tågen och lägger om växlar så tågen kör rätt. I stora drag handlar det om att följa en grundplan, hantera avvikelser och störningar när de dyker upp, hantera banarbeten samt att prioritera. Det är ett tekniskt system och rollen innebär mycket ansvar, vi tar beslut som handlar om att framföra tågen på ett säkert sätt.
– Förutom oss tågtrafikledare har vi bland annat drifttekniker och trafikinformatörer på trafikledningscentralen. Vi samordnar och pratar mycket med varandra för att hålla trafiken rullande. I andra sidan av telefonen har vi lokförare och felavhjälpare som entreprenörer. Lokförarna är våra ögon på spåret. När de upptäcker fel eller om det finns obehöriga på spårområdet meddelar de oss, och då tar vi fram en rutin för det. Det roligaste med mitt jobb är just kollegorna och samarbetet med andra.
”Vi gör skillnad i människors vardag.”
– Tågen rullar dygnet runt. Jag trivs med att jobba i skift, det är flexibelt, och när du går hem släpper du jobbet. Det är omväxlande, tempot är snabbt och tiden går fort. Vi har kul på jobbet även om vi har mycket att göra, och vi hjälper varandra. Det finns även möjlighet att växa inom myndigheten vilket är positivt.
– Inom tågtrafikledningscentralen i Malmö jobbar människor med olika bakgrund och åldrar vilket skapar en harmoni på arbetsplatsen. Jag kommer från sjöfarten och mina kollegor kommer exempelvis från restaurangbranschen och vården. Här jobbar människor från 20- till 60-årsåldern. Alla bidrar på bästa sätt. Tillsammans är vi bra på att lösa problem.
Trafikverket