Hållbar Framtid

Trafikverket

”Jag fick en traineetjänst samtidigt som jag utbildades i yrket”

2023-07-04

Lästid ca 2 min

Malmö 230531
Gizem Avsar på Trafikverket.
Foto: André de Loisted

Foto: FELICIA YLLENIUS

Samarbete med kollegor, lokförare och entreprenörer präglar vardagen för tågtrafikledaren Gizem.

Som tågtrafikledare på Trafikverket bidrar Gizem till samhällsnyttan. Hon började som aspirant och sedan november 2022 är hon regional tågtrafikledare i Malmö.

– Det känns givande att jobba med något som gör skillnad i människors vardag. Trafikverkets uppdrag är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Vi tågtrafikledare är det sista ledet i en lång rad funktioner som alla jobbar för att tågen ska rulla, säger hon.

Gizem

Titel: Tågtrafikledare.

Utbildning (skola och examensår): Management inom sjöfartteknik och logistik, Sjöfartsuniversitetet i Turkiet, examen 2015.

Favorittågsträcka: ”Rååbanan som går mellan Eslöv och Helsingborg. Jag åker ofta och hälsar på svärföräldrarna i Helsingborg och njuter av den fina naturen på vägen dit.”

Vad ledde dig till att söka till tågtrafikledare på Trafikverket?

– Jag har tidigare jobbat som överstyrman på fartyg och ville byta bana. Eftersom jag kommer från en järnvägsfamilj blev det naturligt att följa i familjens fotspår. Trafikverkets breda uppdrag och yrkesrollen lockade. Jag fick en traineetjänst samtidigt som jag utbildades i yrket, vilket gjorde att jag fick en bra känsla för rollen. Utbildningen som är betald tar ungefär ett år.

Beskriv din roll som tågtrafikledare!

– Vi leder tågtrafiken genom att ge körsignal till tågen och lägger om växlar så tågen kör rätt. I stora drag handlar det om att följa en grundplan, hantera avvikelser och störningar när de dyker upp, hantera banarbeten samt att prioritera. Det är ett tekniskt system och rollen innebär mycket ansvar, vi tar beslut som handlar om att framföra tågen på ett säkert sätt.

Hur ser samarbetet ut?

– Förutom oss tågtrafikledare har vi bland annat drifttekniker och trafikinformatörer på trafikledningscentralen. Vi samordnar och pratar mycket med varandra för att hålla trafiken rullande. I andra sidan av telefonen har vi lokförare och felavhjälpare som entreprenörer. Lokförarna är våra ögon på spåret. När de upptäcker fel eller om det finns obehöriga på spårområdet meddelar de oss, och då tar vi fram en rutin för det. Det roligaste med mitt jobb är just kollegorna och samarbetet med andra.

”Vi gör skillnad i människors vardag.”

Hur är det att jobba som tågtrafikledare på Trafikverket?

– Tågen rullar dygnet runt. Jag trivs med att jobba i skift, det är flexibelt, och när du går hem släpper du jobbet. Det är omväxlande, tempot är snabbt och tiden går fort. Vi har kul på jobbet även om vi har mycket att göra, och vi hjälper varandra. Det finns även möjlighet att växa inom myndigheten vilket är positivt.

Hur ser du på Trafikverket som arbetsgivare?

– Inom tågtrafikledningscentralen i Malmö jobbar människor med olika bakgrund och åldrar vilket skapar en harmoni på arbetsplatsen. Jag kommer från sjöfarten och mina kollegor kommer exempelvis från restaurangbranschen och vården. Här jobbar människor från 20- till 60-årsåldern. Alla bidrar på bästa sätt. Tillsammans är vi bra på att lösa problem.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer