Data IT

Trafikverket

”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”

2023-10-04

Lästid ca 2 min

Sandra Lahnalampi började på Trafikverket direkt efter högskolan. Hon har gått från systemvetare till systemutvecklare på kort tid och kommer att delta i ytterligare utvecklingsprojekt.

Sandra Lahnalampi började som systemvetare inom frontend-uteckling på Trafikverket i augusti 2022. Nu, ett år senare, kliver hon in i rollen som systemutvecklare.

 

– Jag trodde det skulle bli svårt att få jobb direkt efter utbildningen. Men Trafikverket tar verkligen emot oss som kommer från högskolan med öppna armar, säger hon.

Berätta vad du började med och vad du jobbar med idag!

– Jag började med frontend-utveckling av Trafikverkets system för plankorsningar. Jag lärde mig mycket av min handledare vilket gjorde att jag snabbt kunde ta mig an svårare uppgifter. Nu har jag gått från systemvetare till systemutvecklare och säkerställer att vårt interna system för trafiksäkerhetskameror fungerar optimalt.

Sandra Lahnalampi

Titel: Systemutvecklare.

Utbildning (skola och examensår): Webbredaktörsprogrammet inriktning frontend-utveckling, Högskolan i Borås, examen 2022.

Fritidsintresse: ”Jag tränar specialsök med min hund Bella. Vi letar efter specifika dofter som tränats in, exempelvis eukalyptus och lavendel. Det är kul att se hur snabbt hon lär sig och hur säkert resultatet blir.”

Ge exempel på vad du jobbar med som systemutvecklare!

– Jag jobbar med UX som handlar om användarvänlighet i system. Vi ser till att systemet fungerar optimalt, är enkelt att förstå och lättillgängligt för alla som ska använda det. Det känns bra att göra andras upplevelser av systemen bättre. Det gör förmodligen att deras arbete blir roligare, och att alla kan ta del av informationen, det är också viktigt. Jag kommer även att gå in i utvecklingsprojekt för att se över användarvänligheten i andra system.

Hur upplever du arbetskulturen?

– Det är en välkomnande och bra arbetsplats. Alla är trevliga och förstår att man är ny. Det är fritt att fråga och det är ingen som förväntar sig att du ska kunna allt på en gång. Vi är åtta personer som började samtidigt som har ett forum där vi träffas för att fika och prata om hur det går. Ofta har vi samma funderingar och det är skönt att kunna vända sig till varandra.

 

 

 

”Här kan du klättra i karriären.”


Hur ser du på Trafikverket när det gäller utveckling och karriärmöjligheter?

– Det är en bra plats för den som vill kompetensutvecklas eller klättra i karriären. Jag fick exempelvis snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med, och det finns många intressanta projekt att engagera sig i vid sidan av sina ordinarie uppgifter. Trafikverket är stort med 150 olika yrkesroller och man har möjlighet att byta till en helt annan inriktning om man har ambitionerna.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Lund 230912
Samaneh Ericson på Trafikverket.
Foto: André de Loistecd
Trafikverket
”Alla sitter vid samma bord, oavsett ålder, kön, erfarenhet eller etnisk bakgrund”
Läs mer