COTF

Trafikverket

”Jag gillar att hitta nya sätt att tänka och göra saker på”

2021-05-27

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Trafikverket satsar på forskning och digitaliserar stora delar av verksamheten. Syftet är att människor ska komma fram smidigt, grönt och tryggt i vårt avlånga land.

Amparo Mornat Estevan brinner för innovation. Hon har jobbat i järnvägsbranschen i 16 år och på Trafikverket sedan 2015.

– Innovation är min största hobby. Jag gillar att hitta nya sätt att tänka och göra saker på – för mig är det ett sätt att ständigt lära mig saker, säger Amparo.

Amparo Mornat Estevan

Titel: Projektledare.

Utbildning: Civilingenjör, Polytekniska universitetet i Spanien, examen 2005. Teknologie Doktor, Luleå tekniska universitet, 2015.

Favoritinnovation: ”Allt som kan göras med artificiell intelligens, AI, är jag speciellt intresserad av.”

Berätta om din resa på Trafikverket!

– De senaste 15 åren har jag på olika sätt arbetat med digitalisering. Jag har exempelvis jobbat med signalsystem för järnvägen. Och där sker digitaliseringen i själva teknologin. Som doktorand tittade jag på hur man kan använda den för att förbättra underhåll.

Vad jobbar du med idag?

– Jag är projektledare för ett verksamhetsutvecklingsprojekt och ett innovationsupphandlingsprojekt som handlar om automatiserade mätningar i järnvägsanläggningen. Jag tycker om att jobba med både den organisatoriska delen och tekniken.

”Innovation är min största hobby.”

Det låter spännande, berätta mer om verksamhetsutvecklingsprojektet!

– Vi tar fram en ny funktion där vi samlar ihop allt som redan görs på Trafikverket samt även nya uppgifter när det gäller fysisk säkerhet. Syftet är att öka tryggheten för allmänheten och skydda mot sabotage och vandalism, till exempel på stationer och rastplatser. Alla ska kunna resa och känna sig trygga!

Du ansvarar även för ett innovationsupphandlingsprojekt?

– Ja, det handlar om hur man kan förbättra järnvägen med automatiserade mätningar. När vi vet hur järnvägen mår kan vi se till att agera endast när det verkligen behövs. Teknologin tillåter att järnvägen säger till vid behov. Jag vill inte jobba där det inte behövs – jag vill göra skillnad.

Hur ser framtiden ut?

– Digitaliseringen är verklighet idag, och ändringarna kommer allt snabbare. Så det är spännande och viktigt för oss på Trafikverket att få in fler människor som är intresserade av att utnyttja kommande tekniker.

Vad är det som gör att du trivs på Trafikverket?

– Jag känner att jag tillhör något större. Jag har tidigare varit konsult och då gör man uppdrag för någon annan. På Trafikverket har jag mer av ett helhetsansvar. Här känner jag att jag kan göra skillnad, och ge nyttan till den myndighet jag jobbar på.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer