Data IT

Trafikverket

”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”

2023-10-24

Lästid ca 2 min

En arbetsplats med stark teamkänsla och stora utvecklingsmöjligheter, där du jobbar med komplexa system som hela samhället är beroende av – så beskriver Adam Östberg Trafikverket.

Adam Östberg började som systemutvecklare på Trafikverkets huvudkontor i Borlänge 2019 och kände direkt att där fanns möjligheter att utvecklas.

 

– De tekniska kraven var inte jättehöga på mig som nyexaminerad, utan det viktiga var att jag var nyfiken och ville lära mig saker. Jag fick en mentor som hjälpte mig mycket, kom till ett bra team och visste från start att här kommer jag trivas.

Idag arbetar du som senior systemutvecklare, vad innebär den rollen?

– Jag jobbar framförallt med systemutveckling, precis som rollen heter. Det handlar om att förvalta och utveckla system, att koda och implementera ny funktionalitet i de befintliga systemen, men också om att bygga helt nya system. Mitt team jobbar primärt med trafikinformationssystem för tåg. Vi ansvarar för att leverera information om var tåget befinner sig jämfört med tidtabell, så att resenärerna som väntar på perrongen kan se om tåget är i tid. Som senior systemutvecklare jobbar jag också en del med verksamhetsutveckling, jag hjälper till att utbilda andra systemutvecklare och emellanåt är jag är ute och träffar studenter och berättar om Trafikverket som arbetsplats.

Adam Östberg

Titel: Senior systemutvecklare.

Utbildning (skola och examensår): Academy yrkesutbildning inom IT, Academic Work, 2019.

Vad gör du helst när du inte jobbar?

”Då umgås jag med min familj. Jag brinner också för träning, jag springer och spelar gärna padel.”

Vad är bäst med ditt jobb?

– Teamkänslan, kulturen och möjligheterna att utvecklas på arbetsplatsen. Jag tycker att de tekniska utmaningarna som systemutvecklare är jätteroliga, men brinner också för kommunikationen mellan människor och att få lära ut saker. Det som är fantastiskt är att Trafikverket är en så pass stor organisation, här finns chansen att prova på och jobba med det du tycker är spännande, det gäller bara att visa framfötterna.

 

 

 

”Trafikverkets system är igång dygnet runt.”
Vad gör dig stolt över att jobba på Trafikverket?

– Trafikverket har system som är igång dygnet runt och som samhället i mångt och mycket är beroende av. Vi jobbar aktivt med att förvalta och uppdatera systemen för att resenärerna ska få en så precis trafikinformation som möjligt. Jag känner verkligen att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb. Utan de här systemen skulle man inte kunna se var tågen är just nu, registrera händelser eller förklara vad som har hänt, till exempel när en elledning gått av.

Text: Monica Forsberg

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer
Lund 230912
Samaneh Ericson på Trafikverket.
Foto: André de Loistecd
Trafikverket
”Alla sitter vid samma bord, oavsett ålder, kön, erfarenhet eller etnisk bakgrund”
Läs mer