Karriär

Trafikverket

”Jag tillgängliggör information för vem som helst att hämta”

2019-10-30

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Emil Torp och hans kollegor jobbar i teknikens framkant och bidrar till att Trafikverkets stora mängd öppna data är tillgänglig för externa parter att använda.

Emil Torp är senior systemutvecklare och jobbar med Trafikverkets öppna data (API). Han är också med och arrangerar hackaton, ett programmeringsevent som i år har temat Trafikverkets mål för 2030 som bygger på FN:s globala mål för hållbar utveckling.

– Det kommer bland annat att kretsa kring klimatpåverkan, aktivt resande, tillgänglighet för alla i hela Sverige, säger Emil.

Hur har du utvecklats sedan du började?

– Jag började som systemutvecklare på Trafikverket 2014. Jag fick snabbt ta allt mer ansvar och efter ett antal år fick jag erbjudande om att bli senior systemutvecklare. Jag tycker det är roligt att ta mig an nya uppgifter, och får vara med och fatta beslut om vilket håll vi ska gå och vilken teknik vi ska ta in. Kollegor kommer ofta till mig och ställer frågor, så jag har blivit lite som spindeln i nätet på mitt område.

”Den direkta påverkan vi har känns bra.”

Hur ser karriärmöjligheterna ut?

– Jag trivs jättebra i den rollen jag har. Men om jag skulle vilja fördjupa mig i en specialistroll eller gå i en annan riktning finns det stora möjligheter, för Trafikverket uppmuntrar till intern rörlighet. Däremot finns det ingen hets att gå en viss karriärväg. Trafikverket verkar i en större kontext jämfört med många andra bolag eftersom det vi gör påverkar alla skattebetalare i hela Sverige. Och eftersom vi ligger långt framme med tekniken måste vi vara innovativa för att fortsätta utvecklas.

 

Namn: Emil Torp.
Titel: Senior systemutvecklare.

Utbildning: Civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, Linköpings universitet, examen 2013.

Boktips: ”Jag gillar löpning och läser mycket om det. ’Löparens hjärta’ av Markus Torgeby är en riktigt bra bok. Den handlar om en kille som flyr ut i skogen för att löpa och bo.”

Hur är du med och påverkar till er vision – ”vi gör Sverige närmare”?

– Jag jobbar med Trafikverkets öppna data, och mitt sätt att påverka samhället är att tillgängliggöra information externt för vem som helst att hämta och exempelvis bygga in i sina appar. I höst släpper vi information om alla järnvägskorsningar i Sverige, och vi har fler datamängder på gång som kan användas i olika karttjänster på din mobil. Den gör att det kommer finnas snabb tillgång till notiser direkt i appen om exempelvis olyckor och aktuella vägbyggen. Den direkta påverkan vi har känns bra.

 

Varför ska unga talanger söka sig till er?

– Det är ett spännande jobb och på Trafikverket finns det hur många inriktningar som helst. När jag började var vi tio personer som anställdes samtidigt, vi var ungefär i samma ålder och jobbar i dag med helt olika saker inom it. Jag sitter med öppna data, och en annan räknar restider och trafikflöden i storstäderna. En tredje bygger en samarbetsplattform för att kunna sköta planeringen av alla framtida underhåll och investeringar. Här finns något för alla.

 

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer