Civilingenjör

Trafikverket

”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”

2024-06-18

Foto: Patrik Lundin

Fotograf: Patrik Lundin

Beatriz Martinez Megia antog rollen som delprojektledare på Trafikverket 2020. Nu är gruppchef och projektledare i Sveriges största pågående infrastrukturprojekt.

Beatriz Martinez Megia har arbetat med E4 Förbifart Stockholm i olika roller sedan 2014. Hon blev anställd på Trafikverket 2020 som delprojektledare och är idag gruppchef och projektledare för tunnlar inom programmet E4 Förbifart Stockholm, den nya motorvägsförbindelsen genom västra Stockholm.

– Det är det största infrastrukturprojektet i Sverige just nu, ett jätteprojekt med många kompetenser, och det kunde jag inte tacka nej till, säger hon. 

Beatriz Martinez Megia

Titel: Gruppchef och projektledare. 

 

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör väg och vatten, Universidad Politécnica de Madrid, examen 2005. Miljövetenskap (distans), Uned, Spanien, examen 2012.

Hur ser dina två roller ut?

– Som projektledare har jag en helhetsbild och bidrar till projektets framgång. Jag har beslutsmandat och har koll på delar som tidplan, budget och ekonomi och kan påverka vilken teknik vi ska använda. Det bästa med min roll som gruppchef är att jobba med alla kompetenta människor och att jag kan påverka mina kollegors utveckling. Det är verkligen roligt att guida unga och hjälpa dem att välja rätt väg. 

Berätta om utmaningar du stött på och hur du löser dem.

– Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen och det är många intressenter att ta hänsyn till. Vi bygger under Drottningholms slott, under lägenheter och nära tunnelbanan och hanterar sprängningar med vibrationer och störningar. Vi bygger E4 och flyttar sträckningar under tiden. Det är komplex geologi och den största tekniska utmaningen vi har haft är vatten som läcker in i våra tunnlar. Där har vi utvecklat ett koncept för att minska läckage. Det är ständiga utmaningar att lösa varje dag och det är just det som är spännande.

”Det är nya utmaningar varje dag.”

Berätta om din utveckling på Trafikverket.

– Det har varit en otroligt kul och spännande resa och jag lär mig nya grejor varje dag. Jag började 2016 som projektingenjör på ett konsultföretag, och blev anställd av Trafikverket 2020 som delprojektledare. När min projektledare slutade fick jag möjlighet att ta över. Det var 2023 och i december samma år fick jag rollen som gruppchef. Jag är ett bra exempel på att det finns goda utvecklingsmöjligheter. 

Hur ser du på din personliga utveckling? 

– Jag flyttade från Spanien till Sverige 2013 och året efter började jag jobba med Förbifart Stockholm. 

Det har varit en fantastisk resa och utveckling och jag uppskattar möjligheten att jag fick lära mig och göra karriär trots att jag inte kunde språket. Jag är kvinna i en mansdominerad bransch, jag är relativt ung, har en utländsk bakgrund och har en ledarroll. När vi pratar om mångfald och jämställdhet är jag ett gott exempel. Tjejer är underrepresenterade. Om jag kan inspirera en ung tjej att välja byggbranschen är jag nöjd. 

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer