COTF

Trafikverket

”Medarbetarna på Trafikverket har en vilja att utvecklas”

2022-03-28

Lästid ca 2 min

Foto: Daniel Holmgren

Chanser till karriärutveckling och möjligheten att få vara med och utveckla samhället. Det är två saker som gör att Peter Olsson fortsätter sin resa på Trafikverket.

Civilingenjören Peter Olsson började som projektledare på Trafikverket 2013 och fick sedan möjligheten att ta sig an chefsrollen. Sedan drygt tre år är han projektenhetschef på ett verksamhetsområde som utför projekt på både vägar och järnvägar, från tidigt skede till att anläggningen byggs.

– Bredden lockade mig. Jag ville vara med och planera samhället från de tidiga skedena till att sedan få se det byggas, säger han.

Peter Olsson

Titel: Enhetschef

Utbildning: Civilingenjör, Luleå tekniska universitet, examen 2007.

Vad ger dig energi? ” Mina två barn och att umgås med vänner ger mig energi på fritiden. Jag är fotbollstränare sommartid och tränar regelbundet, främst crossfit och löpning.”

Hur har din karriärresa sett ut?

– Efter några år som uppdragsledare på ett konsultföretag fick jag rollen som projektledare på Trafikverket. Under tre år genomförde jag projekt från tidigt skede till produktion som sedan lämnades över till drift och underhåll. Chefskapet lockade mig och jag blev enhetschef på markförhandling – det var mitt första chefsjobb. 2018 började jag på den tjänst som jag har idag – som chef för projektledare och projektingenjörer på verksamhetsområde Investering.

Vad har ni för uppdrag just nu?

– Vi förstärker broar, bygger mötesfri landsväg för att öka säkerheten och framkomligheten längs vägarna. Vi bygger även rastplatser och gång- och cykelvägar. Det är bara ett axplock, dessutom har vi många olika typer av projekt på järnvägen. Och vi jobbar för att minska koldioxidavtrycket i alla våra projekt. Att ha många olika typer av projekt är intressant. En del är snabba att genomföra medan andra tar många år att projektera och bygga.

Vad är det bästa med att vara chef?

– Det bästa är medarbetarna och att få lyfta dem. Medarbetarna på Trafikverket har en vilja att utvecklas och det engagemang jag ser i gruppen och deras sätt att driva projekt gör det enkelt att vara chef. Jag coachar i frågor och tar dem vidare via det kontaktnät som jag har byggt upp inom myndigheten. Det är ofta just via kontaktnätet man löser frågor.

”Du lär dig saker hela tiden.”

Hur upplever du den personliga utvecklingen?

– Du lär dig saker hela tiden på Trafikverket. För att bli en bra ledare behöver du lära känna dina styrkor och svagheter och hur du agerar i olika situationer. Hur du ska ta människor, skapa engagemang i gruppen och vara en förebild för de du arbetar tillsammans med. Jag har alltid haft bra chefer som sett mig och som sett till att jag utvecklas i den riktning jag vill.

Ge exempel på hur er kultur ser ut!

– Det finns en kultur där man verkligen vill stötta varandra. Man hjälps åt att introducera nya medarbetare på ett fint sätt. Och specialister med bra kompetens inom sina teknikområden hjälper projektledarna att ta genomtänkta beslut.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer