Trafikverket Placeringar
Karriär
- 2 Trafikverket
Traineeguiden
- 6 Trafikverket
2020-10-13
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Julia Sjöberg
Karriärmöjligheterna är många och medarbetarna uppmuntras att byta tjänster internt. Nils Rosén är en av dem som har gjort en utvecklingsresa på Trafikverket.
Trafikverket verkar för ett tillgängligt Sverige och har som vision att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Nils Rosén började på myndigheten 2014 och har sedan dess haft flera olika roller. Nu är han tillförordnad enhetschef på järnvägssidan.
– Det är en spännande verksamhet där det händer mycket. Här får jag vara med och påverka och driva utveckling, säger Nils.
Nils Rosén
Titel: TF Enhetschef.
Utbildning: Kandidatexamen i datavetenskap, Högskolan i Skövde, examen 2009.
Smultronställe: ”Västkusten ute i skärgården. Jag är uppvuxen i Göteborg och tillhör en seglande familj som tillbringade somrarna ute på havet.”
– Jag är med och utvecklar dagens och morgondagens system och arbetssätt för trafikstyrning på järnvägssidan. Vi jobbar i första hand för den operativa verksamheten, de som jobbar dygnet runt, året om ute på våra trafikcentraler med att styra och övervaka Sveriges järnvägstrafik. Vi ser till att den verksamheten har rätt förutsättningar i system, processer och arbetssätt för att tågen ska komma fram tryggt, säkert och i tid.
– Jag började som konsult 2012 och anställdes som projektledare 2014. Det var de härliga kollegorna och de intressanta arbetsuppgifterna som lockade mig att gå över till Trafikverket. Därefter har jag haft olika roller, bland annat som förvaltningsledare för ett av våra största förvaltningsobjekt på järnvägssidan. Sedan april i år är jag tillförordnad enhetschef och har ansvaret för 25 medarbetare som är utspridda i olika delar av landet. Myndigheten är i grund och botten till för medborgarna. Vi har en samhällsbärande funktion, och att kunna göra nytta och skillnad i vardagen är viktigt för mig.
”Vi har en samhällsbärande funktion.”
– Det är en väldigt bra arbetsgivare som månar om sin personal. Man sätter stort värde på medarbetarna och det finns stora möjligheter för kompetensutveckling och interna karriärmöjligheter. En annan fördel som jag värderar högt är att man har ett stort egenansvar i att planera och driva sitt arbete. I vanliga fall, när samhället inte är drabbat av en pandemi, reser jag ganska mycket eftersom vår verksamhet finns där ute i verkligheten. Det blir en hel del tågresor i Sverige, vilket jag tycker om.
– Vi är ungefär 9 000 anställda på Trafikverket. Det finns många olika delar att jobba med, och vi finns utspridda över hela landet. Myndigheten är duktig på att behålla sin kompetens genom att man uppmuntras att utvecklas och söka nya tjänster internt. Det är bra att kunna byta jobb och karriär – utan att behöva byta arbetsgivare.
Trafikverket