Civilingenjör

Trafikverket

”På Trafikverket är man med och underlättar vardagen för människor”

2020-12-08

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Trafikverket

Möjligheten att utvecklas och samarbeta med många människor för att skapa framtidens infrastruktur bidrog till att locka Ludvig Wallmann till Trafikverket.

Efter drygt fyra år som konsult inom järnvägen valde civilingenjören Ludvig Wallmann att börja på Trafikverket som riskspecialist för två stora projekt. Han fick tidigt chansen att stötta riskstrategen och arbeta centralt med utveckling i olika nätverk. Ett år senare klev han in i rollen som riskstrateg.

– Bredden av det vi gör på Trafikverket är oerhört intressant och det ger många möjligheter att utvecklas. Här får jag träffa många människor med olika bakgrund och kompetenser och det är fantastiskt kul – några av mina närmaste kollegor sitter i Kristianstad, Luleå och Göteborg. Vi finns över hela landet och om jag vill flytta från Stockholm kan jag ta jobbet med mig, säger Ludvig.

Ludvig Wallmann

Titel: Riskstrateg.

Utbildning: Civilingenjör inom riskhantering, Lunds tekniska högskola, examen 2012.

Favoritsträcka: ”Jag väljer tågresan på södra stambanan genom Småland eftersom det är på väg hem för mig.”

Berätta mer om ditt jobb!

– Jag jobbar inom risk- och säkerhetsområdet och det är viktiga frågor som det satsas mycket på. Att vi har koll på våra risker på Trafikverket bidrar till att vi kan göra medvetna val. Här uppmuntras man till att ta initiativ och jag har blandannat varit med och förbättrat vårt arbete i riskhantering och arbetar ständigt med förbättringar, stora som små. Jag ingår även i ett intressant EU-nätverk med deltagare från olika medlemsländer kopplat till gemensamma riskhanteringsprocesser inom järnvägen. Vi ses normalt sett två till tre gånger per år, oftast i den franska staden Valenciennes.

Vad är det som gör att du vill fortsätta jobba på Trafikverket?

– Det finns ett driv att bidra till att människor kan ta sig fram smidigt, grönt och tryggt. Och en framtidstro att vara med och påverka och utveckla infrastrukturen på ett bra sätt. Det är väldigt kul att vara med i utvecklingen – det vi gör ska finnas kvar i minst 100 år. Trafikverket finns utspridda över landet och påverkar de flestas vardag – själv använder jag exempelvis järnvägen eller vägarna när jag ska åka hem till mina föräldrar i Småland.

”Du kan utvecklas i olika inriktningar.”

Hur ser företagskulturen ut?

– Här får du ta mycket eget ansvar och du kan utvecklas i olika inriktningar och roller – om du har ambition kan du till exempel testa att vara chef, specialist, verksamhetsutvecklare eller projektledare. Du kan också delta i olika forsknings- och innovationsarbeten. Det finns en stor tillit till medarbetarna, cheferna litar på din kapacitet att lösa uppgifter och du får chansen att visa resultat.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer