2019-07-04
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: André de Loistedt
Intressen och behov styr medarbetarnas utveckling. Maciej Zakrzewski var tidigt intresserad av ledarskap, och på åtta år har han tagit sig till rollen som distriktschef.
Maciej Zakrzewski började på Trafikverket 2010 och kände tidigt att han ville utvecklas som ledare. Sedan dess har han haft flera olika roller, exempelvis projekteringsledare, projektledare för olika uppdrag och enhetschef. Nu är han distriktschef på Trafikverkets investeringsverksamhet i södra Sverige.
– Det vi gör på Trafikverket är en förutsättning för samhällsutvecklingen – infrastrukturen kommer först, och det var det som lockade mig hit. Vi gör Sverige närmare och vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt, säger Maciej.
Maciej Zakrzewski
Titel: Distriktschef för Investering Syd.
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör väg och vattenbyggnad, kandidat inom ekonomi, Lunds tekniska högskola, examen 2006.
Hur tar du dig till och från jobbet? ”Jag använder mig dagligen av infrastrukturen för att ta mig till och från jobbet. Jag är oftast i Malmö och då cyklar jag. Till Kristianstad och Stockholm tar jag tåget.”
– Min roll som distriktschef innebär att jag har ett ansvar över ny- och reinvesteringar i hela södra distriktet, som inkluderar Skåne, Småland, Blekinge och Öland. Några aktuella exempel är fyrspårsutbyggnaden på järnvägssträckan Malmö–Lund och nya motorvägen på E4 mellan Ljungby och Toftanäs, men vi har också gång- och cykelvägar på vårt bord. Våra projekt sträcker sig från planeringsskede till det att vi överlämnar färdigbyggd anläggning till underhållsverksamheten. Projektbudget sträcker sig från runt miljonen upp till fem miljarder kronor. När jag får redogöra resultaten som vi levererar i Distrikt Syd, då känner jag en stolthet – det driv och engagemang jag känner hos mina medarbetare är fantastiskt.
– Av hur utvecklingsdriven organisationen faktiskt är. Vi jobbar hela tiden för att utvecklas, både i vår verksamhet och i samarbete med våra leverantörer där vi tar ett stort ansvar för att även de gör en utvecklingsresa
”Vi knyter samman människor.”
– Det första projektet jag höll i och tog fram bygghandlingar för på Trafikverket var stationen i Rosengård. Sedan dess har jag följt stationen, som driftsattes i december 2018, vid sidan av. Jag tog nyligen tåget till Rosengård med mina barn, 7 och 11 år, och det var häftigt att visa stationen för dem – det gav en fin känsla. Hållplats Rosengård är ett integrationsprojekt – vi hjälper Malmö stad att knyta samman människor och stadsdelar och jag tycker att projektet fångar vårt uppdrag väl. Det är en förmån och ett stort ansvar att vi är en nyckel i utvecklingen, men framför allt är det väldigt roligt att få vara med och bidra. Trafikverket är först i kedjan, vi visar på ett behov och löser det i samverkan med andra aktörer som kommuner, konsulter och entreprenörer. Det är unikt.
– Här är du med och formar samhällsutvecklingen. Vi arbetar för ett långsiktigt, hållbart och tillgängligt transportsystem och samhälle. Trafikverket som arbetsgivare är professionell, medarbetarna kan utvecklas i verksamheten utifrån sina arbetsuppgifter, intressen och behov. Jag är ett bra exempel; på åtta år har jag gått från projekteringsledare till distriktschef. Jag har en arbetsgivare som har utmanat mig men också gett mig förtroende, och nu är en av mina viktigaste uppgifter som chef att vara en del av mina medarbetares utveckling.
Trafikverket