Karriär

Trafikverket

”Vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loistedt

Maciej Zakrewski ståendes utepå gatan klädd i blå skjorta och mörka långbyxor. I bakgrunden skymtar en fasad och passerande bilar.

Intressen och behov styr medarbetarnas utveckling. Maciej Zakrzewski var tidigt intresserad av ledarskap, och på åtta år har han tagit sig till rollen som distriktschef.

Maciej Zakrzewski började på Trafikverket 2010 och kände tidigt att han ville utvecklas som ledare. Sedan dess har han haft flera olika roller, exempelvis projekteringsledare, projektledare för olika uppdrag och enhetschef. Nu är han distriktschef på Trafikverkets investeringsverksamhet i södra Sverige.

– Det vi gör på Trafikverket är en förutsättning för samhällsutvecklingen – infrastrukturen kommer först, och det var det som lockade mig hit. Vi gör Sverige närmare och vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt, säger Maciej.

Maciej Zakrzewski

Titel: Distriktschef för Investering Syd.

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör väg och vattenbyggnad, kandidat inom ekonomi, Lunds tekniska högskola, examen 2006.

Hur tar du dig till och från jobbet? ”Jag använder mig dagligen av infrastrukturen för att ta mig till och från jobbet. Jag är oftast i Malmö och då cyklar jag. Till Kristianstad och Stockholm tar jag tåget.”

Berätta om din roll!

– Min roll som distriktschef innebär att jag har ett ansvar över ny- och reinvesteringar i hela södra distriktet, som inkluderar Skåne, Småland, Blekinge och Öland. Några aktuella exempel är fyrspårsutbyggnaden på järnvägssträckan Malmö–Lund och nya motorvägen på E4 mellan Ljungby och Toftanäs, men vi har också gång- och cykelvägar på vårt bord. Våra projekt sträcker sig från planeringsskede till det att vi överlämnar färdigbyggd anläggning till underhållsverksamheten. Projektbudget sträcker sig från runt miljonen upp till fem miljarder kronor. När jag får redogöra resultaten som vi levererar i Distrikt Syd, då känner jag en stolthet – det driv och engagemang jag känner hos mina medarbetare är fantastiskt.

Vad överraskades du av när du började där?

– Av hur utvecklingsdriven organisationen faktiskt är. Vi jobbar hela tiden för att utvecklas, både i vår verksamhet och i samarbete med våra leverantörer där vi tar ett stort ansvar för att även de gör en utvecklingsresa

”Vi knyter samman människor.”

Berätta om ett tillfälle då du var extra stolt över din insats!

– Det första projektet jag höll i och tog fram bygghandlingar för på Trafikverket var stationen i Rosengård. Sedan dess har jag följt stationen, som driftsattes i december 2018, vid sidan av. Jag tog nyligen tåget till Rosengård med mina barn, 7 och 11 år, och det var häftigt att visa stationen för dem – det gav en fin känsla. Hållplats Rosengård är ett integrationsprojekt – vi hjälper Malmö stad att knyta samman människor och stadsdelar och jag tycker att projektet fångar vårt uppdrag väl. Det är en förmån och ett stort ansvar att vi är en nyckel i utvecklingen, men framför allt är det väldigt roligt att få vara med och bidra. Trafikverket är först i kedjan, vi visar på ett behov och löser det i samverkan med andra aktörer som kommuner, konsulter och entreprenörer. Det är unikt.

Varför borde talanger söka sig till er?

– Här är du med och formar samhällsutvecklingen. Vi arbetar för ett långsiktigt, hållbart och tillgängligt transportsystem och samhälle. Trafikverket som arbetsgivare är professionell, medarbetarna kan utvecklas i verksamheten utifrån sina arbetsuppgifter, intressen och behov. Jag är ett bra exempel; på åtta år har jag gått från projekteringsledare till distriktschef. Jag har en arbetsgivare som har utmanat mig men också gett mig förtroende, och nu är en av mina viktigaste uppgifter som chef att vara en del av mina medarbetares utveckling.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Trafikverket
”Att samarbeta gör att man får helt nya perspektiv”
Läs mer
Trafikverket
”Här får jag utvecklas och rita min egen karriär och framtid”
Läs mer
Trafikverket
”Bra chefer gör att man vågar mer och utmanar sig själv”
Läs mer
Trafikverket
”Vi gör Sverige närmare – och det är ett fint och häftigt uppdrag”
Läs mer
Emil Hammarström ståendes utomhus framför en byggarbetsplats, klädd i blå skjorta och svart jacka.
Trafikverket
”Vi bygger en ny kärna för mobilnät som ska vara klart efter sommaren”
Läs mer
Ali och agnes sittandes i Trafikverkets gröna soffor på huvudkontoret. I bakgrunden syns en stor trappa och många gröna växter.
Trafikverket
”Vi sätter förutsättningarna för att göra Sverige närmare”
Läs mer
Annachiara Torcian i vi kavaj, svart tröja ståendes i  ett ljust rum. I bakgrunden syns tavlor på staffli och ljusa gardiner.
Samsung
”Samsung är ett företag som är globalt och spännande”
Läs mer
marianne hennel ståendes vid kajkanten i soligt väder. Marianne bär en svart kavaj med en mönstrad skjorta.
LRF Konsult
”Vi vill finnas i hundra år till – och det gör vi genom vårt engagemang”
Läs mer