Civilingenjör

Trafikverket

”Våra beslut påverkar hela samhället – och då krävs kreativa lösningar”

2020-09-22

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Innovation tillhör vardagen för civilingenjören Carolin Östman. Hon och hennes kollegor på Trafikverket samarbetar med olika aktörer för att göra Sverige närmare.

Civilingenjören Carolin Östman började på Trafikverkets ettåriga traineeprogram hösten 2019. Nu arbetar hon med verksamhetsstyrning och livscykelkostnader för ett långsiktigt underhållsarbete inom väg och järnväg. I hennes arbetsuppgifter ingår det att se till att Trafikverket använder sina resurser på ett effektivt och hållbart sätt, till ett rimligt pris och vid rätt tillfälle.

– Vi vill skapa helhetslösningar som ska hålla så länge som möjligt och samtidigt vara det bästa alternativet för miljön. Jag och mina 9 000 kollegor strävar ständigt efter smidiga, gröna och trygga sätt att skapa ett hållbart transportsystem för att möta människors och näringslivets resebehov, säger Carolin.

Carolin Östman

Titel: Utredare på Underhåll, verksamhetsstyrning strategi.

Utbildning: Civilingenjör inom industriell ekonomi, Luleå tekniska universitet, examen 2019.

Favoritsträcka: ”Utsikten över Siljan när man kör från Falun och kommer in i Rättvik – den är storslagen.”

Berätta om ett projekt som du har varit med i!

– Jag arbetade tidigare i ett innovationsprojekt som innebär att vi nu scannar av vår järnvägsanläggning digitalt. Scanningen är så tydlig att vi tittar på skruv- och mutternivå och kan avgöra om någon del behöver bytas ut eller inte. På så sätt slipper vi åka ut i onödan vilket sparar in stora resurser för Trafikverket.

Berätta om ett aktuellt innovationsprojekt som du är aktiv i.

– Just nu deltar jag i ett nytt forskningsprojekt tillsammans med en kollega, två personer från olika entreprenadföretag och några forskare från Luleå tekniska universitet där jag själv studerade. Projektets mål är att göra ett ramverk för att bedöma olika effekter av underhållsarbeten som görs på järnvägen. Vi planerar att genomföra flera kreativa workshops för att utmana tankesätten och skapa lösningar utifrån deltagarnas expertis. För att skapa kreativa innovationsprojekt utbildas vi både internt och externt, för kunna ta välgrundade beslut och ständigt vara framtiden på spåret.

”Vi är ständigt framtiden på spåret.”

Hur uppmuntrar Trafikverket dig och dina idéer?

– Jag fick en lysande start genom mitt traineeår. Jag kom in i hetluften redan första dagen, och min chef och mina handledare är mina motivationskällor. När jag behöver stöd och vill diskutera utmaningar som jag möter i olika uppdrag vägleder de mig i rätt riktning. Samarbetet med kollegorna och olika samverkanspartners är också givande och bidrar till verksamheten och min personliga utveckling. Våra gemensamma diskussioner genererar effektiva och kreativa lösningar, och det är viktigt då allt vi gör påverkar samhället. Det känns bra att vara med och utveckla infrastrukturen, och det är väldigt häftigt att kunna säga ”Detta har jag varit med och gjort”. Vi gör Sverige närmare så att alla lättare ska kunna ta sig till familj, vänner och jobb eller bara kunna åka ut och njuta av vårt vackra land.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer