COTF

Trafikverket

”Vi är med och bidrar till att förbättra och utveckla Sverige”

2022-05-23

Lästid ca 2 min

Foto: Patril Lundin

Gulhan Pekers karriärresa på Trafikverket har tagit henne till Melbourne, Tokyo och ända in till Regeringskansliet. Och allt började med ett exjobb.

Gulhan Peker skrev exjobb, blev trainee och har efter det fortsatt sin utveckling på Trafikverket. Som åtgärdsbeställare ansvarar hon för intern beställning och uppföljning av några av myndighetens stora projekt. Hon är även ställföreträdande enhetschef och stöttar sin chef i att driva enheten framåt. Inom kort tar hon ännu ett steg framåt i karriären.

– Det är en oerhört givande arbetsplats. Våra projekt lever i många år från idéstadiet till färdigbyggd anläggning.

Gulhan Peker

Titel: Åtgärdsbeställare inom den regionala planeringsavdelningen i Stockholm. Snart verksamhetskoordinator.

Utbildning: Civilingenjör inom samhällsbyggnad med inriktning byggprojektledning, Kungliga tekniska högskolan, examen 2008.

Vad ger dig energi? ”Jag har tre underbara barn som tar större delen av min fritid. Jag älskar att fiska tillsammans med dem.”

Hur började din karriärresa?

– Efter exjobbet blev jag projektingenjör och därefter trainee som projektledare inom investeringsverksamhet. Jag visste hur jag ville forma mitt traineeprogram för att bli en bra projektledare och det var en av de mest spännande tiderna under min karriär. Den innehöll bland annat praktik i utlandet, på departement och länsstyrelse.

Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?

– Arbetsuppgifterna och rollen formas utifrån mitt eget engagemang. Balansen mellan arbete och fritid och den trygghet arbetsgivaren inger gör att Trafikverket är ett självklart val för mig. Trots att jag arbetspendlar många timmar varje vecka har jag under mina snart 14 år inte tänkt tanken på att byta arbetsplats. Och nu efter pandemin finns ju också möjligheter att delvis arbeta på distans.

Vad hände efter din tid som trainee?

– Som projektledare tog jag fram vägplaneprocesser inom Stockholms län. Där fick jag bland annat förståelse för den roll Trafikverket har, både för den enskilda individen men även för djur och växtlighet då många vilda djur behöver passera våra vägar och järnvägar på ett tryggt sätt.

Berätta om din kommande roll!

– Från sommaren 2022 byter jag tjänst till verksamhetskoordinator på verksamhetsområde Investering. Min erfarenhet gör att rollen kommer att passa mig perfekt. Tillsammans med distriktschefen kommer jag att samordna arbetet med styrning och uppföljning av verksamheten och vara en kontaktyta mellan andra distrikt, avdelningar och verksamhetsområden.

”Samarbete är grunden i allt vi gör.”

Ge exempel på ett sidouppdrag du deltagit i.

– Jag och en kollega var projektledare för en workshop som vi hade i Tokyo år 2010. Det var verkligen roligt. Redan då visade Japan upp sina självkörande lastbilar och bilar som stannade om oskyddade trafikanter dök upp framför dem.

Hur upplever du kulturen på Trafikverket?

– Samarbete är grunden i allt vi gör. Tillsammans med andra aktörer förbättrar och utvecklar vi Sverige. På arbetsplatsen avspeglas samarbetet i ett positivt och öppet arbetsklimat präglat av ömsesidig respekt. Även om våra arbetsuppgifter är individuella och kräver mycket eget ansvar bemöts du med respekt och en vilja att hjälpa och lösa frågan.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer