COTF

Trafikverket

”Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”

2021-05-12

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Ledarna på Trafikverket bygger relationer och bidrar till att medarbetarna utvecklas i valfri riktning. Med 150 olika yrkesroller är möjligheterna många.

Trafikverket ser till att transportsystemet fungerar i Sverige. Myndigheten finns i hela landet och har ett stort antal yrkesroller, vilket ger många möjligheter att växa och utvecklas. Uppmärksamma ledare är en nyckel i medarbetarnas utvecklingsresa. Noran Deti började som projektingenjörskonsult och är idag enhetschef på Teknik, miljö och fastigheter i projekt Ostlänken.

– Vår ledarskapsfilosofi bygger på tre viktiga delar: bygga förtroende, leverera resultat och driva utveckling. Vi når våra mål och skapar nytta tillsammans med andra, säger hon.

Noran Deti

Titel: Enhetschef.

Utbildning: Kandidat International program for European Studies, Malmö universitet, examen 2009. Master i hållbar utveckling, Uppsala universitet, 2011.

Vad gör du helst när du är ledig? ”Jag spenderar tid med vänner och familj, och reser gärna eftersom jag älskar möten med människor.”

Hur gör ni för att utveckla era medarbetare?

– Det gäller att vara lyhörd och ställa frågor. Att följa sina medarbetare och vara närvarande under hela året. Att lyssna och spana å sina medarbetares vägnar är jätteviktigt. Dyker det upp en möjlighet, ta tag i den och lägg fram förslaget, sen får medarbetaren ta ställning. Det behöver inte bara handla om en ny yrkesroll, det kan också vara egenskaper som medarbetaren vill utveckla. Då kan man exempelvis utmana dem i olika mötesforum.

Hur har du själv utvecklats med hjälp av dina ledare?

– Jag har alltid haft bra ledare runtomkring mig. Så fort det uppstått möjligheter har de inte varit rädda att placera mig i ett nytt forum med rätt stöd.

”Våga ta plats. Vi finns här för dig.”

Vad skulle du vilja ge för råd till unga och nyanställda?

– Våga ta plats. Vi finns här för dig. Spotta ut dina idéer, för vi vill lyssna. Vi jobbar mycket med att bjuda in till samtal och dialog för att hitta lösningar tillsammans. Det är inspirerande och en anledning till att jag vill fortsätta på Trafikverket.

Vilken är den största utmaningen med att vara ledare idag?

– Att leda på distans. Jag tror verkligen på den mänskliga kontakten och utbytet man får i en fysisk miljö. Även om jag ser fram emot att komma tillbaka till kontorsmiljön så ser jag många som inte vill. Det digitala arbetssättet är här för att stanna, så vi behöver utveckla det ännu mer. Som ledare behöver man vara flexibel och anpassa medarbetarsamtalen. Det är exempelvis inte alla som gillar walk and talk-möten eller veckovisa uppföljningar.

Hur ser du på digitala möten i grupp?

– Jämställdhet och mångfald och hur man fångar upp det i det digitala ledarskapet är viktiga frågor. Det finns studier som visar att det inte blir så jämlikt i ett digitalt mötesforum. Därför tror jag på enkla knep som att vara strukturerad och ha mötesregler. Det kan vara att man är extra lyhörd, utmanar konstellationer och att uppmana deltagarna att skriva sitt namn i chattfunktioner.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer