Karriär

Trafikverket

”Vi bygger en ny kärna för mobilnät som ska vara klart efter sommaren”

2019-07-04

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Emil Hammarström ståendes utomhus framför en byggarbetsplats, klädd i blå skjorta och svart jacka.

På kort tid har Emil Hammarström gått från trainee till förvaltningsledare på Trafikverket. Nu ansvarar han för ett innovativt techprojekt för vägtrafiken i Sverige.

Emil Hammarström sökte och fick en traineetjänst på Trafikverket hösten 2016. Därefter blev han förvaltningsledare för operativ telefoni för väg – och i rollen ansvarar han för ett telefonisystem som går mellan väganläggningar och trafikledningscentraler. Nu tar han nästa steg i karriären och leder ett innovativt techprojekt.
– Vi bygger en ny kärna för mobilnät som jag ska förvalta när det är klart efter sommaren. När chefen frågade mig om jag ville ta hand om projektet sa han att det är helt nytt och att vi aldrig har gjort det tidigare. Det är så häftigt att ha fått det förtroendet, säger Emil.

Emil Hammarström

Titel: Förvaltare operativ telefoni väg.

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör inom kommunikation, transport och samhälle, inriktning data och telekom. Linköpings universitet, examen 2015.

Hur håller du dig i form: ”Jag orienterar så mycket jag kan. Det är en utmaning att springa runt på ett helt nytt ställe i skogen och leta upp kontroller.”

Berätta mer om din roll!

– Vårt nya mobilnät innefattar intelligenta transportsystem (ITS) med uppkopplad infrastruktur och självkörande bilar. Ett exempel är att trafikljusen och vägskyltarna som visar hastigheter ska gå via mobilnätet direkt till fordonet – så att den uppkopplade bilen automatiskt kör i 50 kilometer i timmen när det är 50. All information som en förare ser ska bilen kunna ta emot via vårt system.

”Allt vi gör påverkar samhället direkt”

Vad överraskades du av när du började på Trafikverket?

– Att det fanns så stora utvecklingsmöjligheter. Antalet nationella och internationella projekt som var igång samtidigt överraskade mig verkligen. Det känns som att vi gör allt! En annan del är samhörigheten, det är lätt att jobba tillsammans med människorna här. Alla hjälps åt.

Hur har du utvecklats sedan du började här?

– Traineetiden gav mig en helhetsbild över Trafikverket. Det var som en motorväg för att lära mig väldigt mycket och det ingick dessutom ledarskapsutbildningar. Efter det fick jag fokusera på telefonisystem och telematik och nu lär jag mig hur man bygger mobilnät från grunden. Jag har utvecklats inom projektledning men även tekniskt med rena specialistkunskaper – det har gått väldigt fort fram för mig. Jag har aldrig en tråkig dag.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Allt vi gör påverkar samhället direkt. Det finns ett värde i det vi gör, vägtelefoni som jag ansvarar för måste alltid fungera. Trafikverket jobbar för att alla ska få det bättre. Själv pendlar jag dagligen med tåg mellan Uppsala och kontoret i Stockholm och att komma fram smidigt är en förutsättning för att jag ska kunna utföra mitt jobb. Det gynnar samhället och det känns bra.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer