COTF

Trafikverket

”Vi chefer samarbetar för att få medarbetarna att växa”

2021-09-13

Lästid ca 2 min

Resha Björk Trafikverket HK

Foto: Patrik Lindström

Resha Björk pushades att anta en chefsroll på Trafikverket. Nu är hon en av myndighetens ledare som vill skapa förtroende och få medarbetarna att utmana sig själva.

Trafikverket finns över hela landet och med 150 olika yrken finns det stora möjligheter att växa och göra karriär. Myndighetens ledarskapsfilosofi vilar på tre grundläggande delar; bygga förtroende, leverera resultat och driva utveckling. Resha Björk som har en bakgrund från medtech-branschen började som konsult 2017 och anställdes året efter som chef. Hon har medarbetare i flera delar av Sverige och är van vid att leda på distans.

– Jag vill lyfta vikten av förtroende. Om man har byggt upp ett förtroende hos medarbetarna kan man tillsammans leverera resultat – det är också det som genomsyrar Trafikverket, säger hon.

Resha Björk

Titel: Sektionschef för beslutsstödsplattformar.

Utbildning: Civilingenjör i molekylär bioteknik. Uppsala universitet, examen 2011.

Vad ger dig energi? ”Att vara med i Trafikverkets kör ’After Lunch’ som funnits i över 30 år, och som under pandemin genomförts digitalt. Vi sjunger och håller både vår- och julkonserter.”

Hur skulle du beskriva din ledarstil?

– Jag har haft förmånen att ha bra chefer som gett mig stor möjlighet att utvecklas. Jag har blivit pushad att utmana mig själv och våga ta steget till att bli chef. Det är något jag har med mig och för vidare i mitt ledarskap. Jag brinner för att skapa möjligheter, utmana mina medarbetare och se dem växa.

Vilken är den största utmaningen med att vara ledare idag?

– Modig är ett av våra värdeord på Trafikverket. En utmaning som jag vill lyfta är att vara modig nog att göra fel, våga testa och ta lärdomar av misstag ­– och att vara stolt över att man har vågat. Genom att testa något nytt kan man komma vidare. Jag är en person som gärna vill göra rätt, men har utmanats till att ta mig utanför min komfortzon. Nu uppmuntrar jag andra att göra likadant, för jag tror att vi alla vinner på det.

”Jag brinner för att skapa möjligheter.”

Hur ser möjligheterna ut för att jobba på distans?

– När coronapandemin bröt ut var Trafikverket snabba med att göra det tekniskt möjligt att jobba hemifrån, och det fungerade väldigt väl. Hemarbetsbidrag gör att du kan få en ergonomisk arbetsplats hemma. Det är dock inte alla medarbetare som har möjlighet att jobba på distans beroende på var du jobbar i organisationen.

Vad gör ni mer för att utveckla medarbetarna?

– Dels genom aktivt lyssnande och att vara tillgänglig. Då kan man läsa mellan raderna, utmana och ta fram olika möjligheter. Vi har också Trafikverksskolan som jobbar med utbildningar i allt från ledarskap till kompetens inom väg och järnväg för specifika yrkesgrupper. Myndigheten är så otroligt stor och vi chefer samarbetar för att få medarbetarna att växa.

Ge exempel på hur ni stimulerar till kreativitet!

– Ett av våra målområden är innovation och här finns stor möjlighet till kreativitet. Trafikverket har bland annat en plattform, TrvLabs, som ska ge plats för innovation och forskning. Labbet ska ge möjlighet att utforska områden som exempelvis artificiell intelligens, machine learning och big data.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer