Traineeguiden

Karriär

Trafikverket

”Vi gör Sverige närmare – och det är ett fint och häftigt uppdrag”

2019-07-09

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Trafikverkets vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Ett hållbart arbetsliv är en viktig nyckel för myndigheten som ligger i framkant inom många områden.

Som HR-strateg inom arbetsmiljö arbetar Johanna Anemyr Jansson för att främja ett hållbart arbetsliv för alla medarbetare på Trafikverket.

Johanna Anemyr Jansson

Titel: HR-strateg.

Utbildning (skola och examensår): Magisterexamen med sociologi som huvudämne, Linköpings universitet, examen 2002. Universitetskurser inom arbetsmiljö och juridik.

Smultronställe: ”Vårt sommarställe på ön Yxlan i Stockholms skärgård och mina föräldrars sommarställe i Småland.”

Hur arbetar Trafikverket för ett hållbart arbetsliv?

– Vi arbetar kontinuerligt med att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv på Trafikverket. Vi vill underlätta balans i arbetslivet så att medarbetarna får en bra resa längs hela vägen. När vi slutar av egen vilja efter ett fullgott arbetsliv ska vi kunna ha ett fortsatt gott liv. Hållbart arbetsliv kan ses som ett förhållningssätt och eftersom fritid och arbete allt mer tenderar att flyta ihop, gäller det att både ge och ta ansvar för balans mellan toppar och dalar, möten och resor och fritid och arbetsliv. Mår vi bra och har roligt kan vi också leverera.

Ge exempel på ert arbete för ett hållbart arbetsliv!

– Vi har definierat vad vi behöver bli bättre på men också det som vi redan gör bra. Några exempel är utvecklande arbetsuppgifter, attraktiva förmåner och goda arbetsvillkor, vi har en ganska generös friskvårdspeng och en bra medarbetar- och ledarskapsfilosofi. När det gäller förbättringar tittar vi exempelvis på hur vi kan underlätta för våra chefer och ledare så att de kan stötta medarbetarna till att växa, ta eget ansvar, och leda sig själva. Får man hela kedjan att fungera – organisationen, ledarskapet och medarbetarskapet – så ger det goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.

Vad kännetecknar Trafikverket?

– Vi gör Sverige närmare – vi ska verka för en tillgänglig infrastruktur och det är ett häftigt och fint uppdrag. Vi driver igenom allt från mindre lokala vägar till gigantiska projekt med nya förbifarter, broar och tunnlar, och hållbarhet är ständigt i fokus i alla våra projekt. Vi jobbar för framkomliga vägar, järnvägar och färjeförbindelser – vi tar fordon och människor till och från olika platser i landet. Utan vårt arbete stannar Sverige.

”Utan vårt arbete stannar Sverige.”

Vilka karriärmöjligheter finns det?

– Här får du utveckla dig själv och din kompetens och får möjlighet att göra karriär och prova på olika arbetsuppgifter. Vi har exempelvis Trafikverksskolan som är vår interna utbildningsenhet och ledande utbildare inom infrastruktursektorn. Vi arbetar en del med nätverk och mentorer så att vi, ung som gammal, tillsammans känner en styrka i arbetet. Vi vill också att nya unga talanger ska få utvecklas genom att prova på att driva förändringar.

Varför ska talanger söka sig till Trafikverket?

– För att det är en fantastisk verksamhet! Vi pratar om att vi gör Sverige närmare, och det är en väldigt bra inriktning för hela organisationen. Vi jobbar innovativt och med forskning, och det är inte alla som har möjligheten att jobba på uppdrag av regeringen – det är kul och gör att vi har stora chanser att påverka samhället. Vi behöver ständigt nya kollegor som vill fortsätta att bidra till den så viktiga infrastrukturen i Sverige.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin
Trafikverket
”Komplexiteten i Förbifart Stockholm är den största utmaningen”
Läs mer
Malmö 240613
Åsa Jonsson på Trefikverket.
Foto: André de Loisted
Trafikverket
”Vi har möjlighet att påverka och göra något bra för samhället”
Läs mer
Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer