COTF

Trafikverket

”Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera”

2022-06-10

Lästid ca 2 min

Isak, Trafikverket

Foto: Julia Sjöberg

Isak och hans kollegor på Trafikverket hanterar avancerad teknik när de övervakar drygt 11 000 kilometer av Sveriges järnväg dygnet runt.

Isak har en passion för elkraft, modern teknik och utveckling. Han studerade energiteknik på högskolan och började på Trafikverket i augusti 2020. Idag är han eldriftsingenjör och har ett övervakningsansvar för järnvägen.

– Trafikverket bidrar till den gröna omställningen. Vi investerar otroligt mycket i järnvägen och det är mycket utveckling på gång. Det kommer att leda till fler jobb, att järnvägen blir mer driftssäker och får högre kapacitet. Det är bara en sak jag vill ha – och det är fler kollegor.

Isak

Titel: Eldriftsingenjör.

Utbildning: Högskoleingenjör energiteknik, Högskolan i Halmstad, examen 2020.

Fritidsintressen: ”Jag tycker om att spela gitarr och umgås med kompisar. Jag har skaffat båt och ska lära mig att segla – det blir spännande.”

Hur fick du upp ögonen för Trafikverket?

– Vi hade en inspirerande och driven instruktör från eldriften på besök på högskolan som berättade om sin roll. Jag tyckte att det lät kul, ansökte till Trafikverket och fick jobbet. Så fort jag blev anställd fick jag nio månaders utbildning i järnvägen, hur elen ser ut och hur kraftdistributionen fungerar. Därefter får du möjlighet att ta större ansvar och du kan bli handledare, instruktör eller expert på olika delar av anläggningen.

Vad innebär ditt jobb?

– Jag övervakar vår drygt 11 000 kilometer elektrifierade järnväg via skärmar. Vi hanterar ett levande system varje dag som är exponerat för naturens krafter, för människor och tåg som rör sig. Vi arbetar dagligen med avancerad teknik och det är väldigt lärorikt. Man måste skapa sig förståelse för hur spänning fungerar för att kunna koppla i anläggningen. Utan oss står tågen stilla.

”Utan oss står tågen stilla.”

Hur löser ni utmaningar?

– När det händer något ser vi till att det blir så lite påverkan på trafiken som möjligt. Vi prioriterar alltid säkerheten. När vi vet vad felet är skickar vi ut entreprenörer eller kollegor från andra avdelningar som reder upp det. Vi jobbar skift och det fina är att vi alltid är två som jobbar samtidigt, så att vi kan ha en dialog och avlasta varandra.

Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna?

– Cheferna är bra på att få folk att nå sin högsta potential. Jag är ganska rastlös som individ och brukar sitta och jobba även när jag har operativ övervakning. Det har gett mig möjligheten att forma mitt jobb och ha andra uppgifter utöver eldriften. Det finns gott om roller att axla för att få den personliga utvecklingen att gå fort.

Hur upplever du ledarskapet?

– Jag är någorlunda ny på Trafikverket och imponerad av det nyfikna ledarskapet. Det är inte bara min närmaste chef, det är högre chefer som kommer till eldriften och frågar hur vi upplever vårt jobb och om de kan stötta oss på olika sätt. Vi har en viktig nyckelroll för att järnvägen ska fungera.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Karriär

Traineeguiden

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
”Du får snabbt förtroende att utveckla och utvecklas på Trafikverket”
Läs mer
Trafikverket
”Jag har alltid haft chefer som har uppmuntrat mig till utveckling”
Läs mer
Trafikverket
”Jag känner att jag bidrar med samhällsnytta genom mitt jobb”
Läs mer
Trafikverket
”Jag fick snabbt ett nytt och mer utmanande projekt att jobba med”
Läs mer