Många är de tech-startups som drömmer om att revolutionera användarnas vardag och utgöra starten för en ny era i vårt köpbeteende. iZettle är en av aktörerna som lyckats.
När iZettle grundades i Stockholm 2010 var idén att demokratisera kortbetalningar genom att lansera världens första chipkortläsare och app för mobila kortbetalningar – vilket gjorde det möjligt för småföretag att snabbt och enkelt ta emot kortbetalningar utan stora, dyra och komplicerade kassasystem. Snart insåg grundarna att småföretag behöver hjälp med mycket mer och nio år senare har iZettle utökat sitt erbjudande med produkter som finansiering, e-handel och fakturering. Idag finns verksamheten i tolv länder men efter att i fjol ha blivit uppköpta av PayPal, som finns i 200 länder och regioner, väntar en ännu större spelplan.
På huvudkontoret i Stockholm arbetar Andreea Bocancea. Hon tog en bachelorexamen i ekonomi och cybernetik (där man läser ämnen som reglerteknik och artificiell intelligens) i hemlandet Rumänien och kom till Sverige 2013 för att ta sin masterexamen.
– Efter 15 år i skolan kände jag att jag kunde teorin och ville prova mina kunskaper i praktiken. Jag läste Statitics and Data Mining vid Linköpings universitet eftersom jag gillar att förstå mönster. I all data kan man se vilka olika faktorer som gör saker till vad de är och det tycker jag om att sätta mig in i.
När det var dags att söka praktikplats 2014 hittade Andreea till iZettle. Hon fick en sommarpraktik och fastnade direkt för möjligheten att få jobba med sin passion.
– En sak jag gillar med att arbeta med teknik är att man utvecklar något som man faktiskt kan se med egna ögon. Jag tror att en av anledningarna till att artificiell intelligens är så populärt är att man löser ett problem en gång och sedan fungerar den lösningen av egen kraft, man behöver inte göra samma sak om och om igen.
Andreea Bocancea, Data Scientists.
När Andreea började på iZettle var hennes titel Risk Engineer Intern. Sedan hon blev heltidsanställd har den ändrats till Data Scientist.
– Mitt jobb innebär bland annat att hjälpa våra team att bli mer effektiva genom maskininlärning. Det är mycket programmering och att skapa verktyg som utvecklar våra tjänster och jag har ofta dialoger med andra team för att hjälpa dem framåt i sina processer.
På Stockholmskontoret jobbar 450 personer, och Andreeas team består av sex Data Scientists, varav tre är kvinnor. iZettle jobbar aktivt för en mer jämställd techindustri.
– Vi vill att fler kvinnor ska ge sig in i techbranschen och har därför länge stöttat initiativ som Tjejer Kodar, som uppmuntrar kvinnor att testa programmering och ger dem tillgång till några av branschens vassaste utvecklare. På internationella kvinnodagen släppte vi också boken ”Women transforming tech”, för att hylla några av de kvinnor som jobbar på iZettle och inspirera fler att söka sig hit.