Hon intervjutränar samt håller föreläsningar kring allt om att söka och få jobb. Som karriärrådgivare på Newstart får Viveka Andersson många frågor om hur man ska tänka inför en intervju, men den allra vanligaste är: ”Hur ska jag framställa mig själv på bästa sätt?”. Här är hennes bästa tips inför anställningsintervjun!
– Det är många gånger vanligt att du i första hand blir intervjuad av en rekryterare och senare av en eventuellt blivande chef. När det gäller den första intervjun handlar det framför allt om att verifiera att det som står på ditt cv stämmer med verkligheten. Rekryteraren har fått ett uppdrag av arbetsgivaren, att hitta de bästa kandidaterna med vissa kunskaper, kompetenser och egenskaper. Den första intervjun handlar mycket om att säkerställa dessa kriterier. Går du vidare till att bli intervjuad av den blivande chefen kommer även fokus att läggas på att se till att din personlighet ska stämma med vad de efterfrågar på företaget.
– Det sämsta du kan göra är att inte förbereda dig alls! Att tänka ”jag har inga problem att prata för mig”. Det kan du kanske, men det gör att du kan hamna i jobbiga situationer när du får en fråga om vad du till exempel är mest stolt över. Då gäller det att ganska snabbt komma fram till ett bra och relevant svar samt berätta om det strukturerat. Det är inte så lätt om du inte har tränat på det. Det blir ofta en rörig intervju vilket ger ett dåligt helhetsintryck. Innan du går på intervju måste du därför tänka igenom vad du vill lyfta fram. Gör upp en plan, träna på intervjufrågorna och fokusera på hur du kan besvara dem med det du vill berätta om dig själv.
"Precis som alla andra vill arbetsgivare också känna sig utvalda."
– Det är många som säger att de inte kan komma på en intervju och skryta. Men när du berättar om vilka projekt du har jobbat med och vad du har åstadkommit så blir det mer tydligt för rekryteraren. Det är ren fakta, och det ska du självklart berätta om, hur ska personen på andra sidan annars kunna veta vad du kan? Öva mycket på att kort och koncist berätta om dina erfarenheter och hur du har bidragit på olika sätt. Beskriv din del i olika projekt och hur de påverkade slutresultatet, och nedvärdera inte dig själv genom att säga ”det var kanske inte så viktigt, men …”, eller liknande saker.
– Här är det väldigt viktigt att vara lyhörd gentemot personerna som intervjuar dig. Känn av stämningen när du kliver in. Hur är det i lokalen, skrattas det mycket? Är det snarare ”tjena, tjena” eller en mer stel jargong? Var lyhörd och anpassa dig efter intervjuaren. Du ska för den sakens skull inte lägga band på din personlighet. Är du en glad prick ska det märkas, men du behöver inte dra ordvitsar så fort ett läge ges. Generellt letar företag ofta efter personer som är lättsamma och sociala, en kommentar som ”vilka trevliga lokaler ni har” kan vara en bra ingång.
– Det som är viktigt att tänka på innan du går från intervjun är att fråga hur rekryteraren kommer att gå vidare, och när du kan räkna med att få ett besked. Förhoppningsvis får du en tidsram och då är det vad du har att förhålla dig till, oavsett om det är tio dagar eller fyra veckor. Skulle de dock inte höra av sig inom den tiden ska du definitivt höra av dig och kolla vad som har hänt. En annan sak du kan göra, om du känner att intervjun gick bra och tjänsten verkligen är något för dig, är att skicka ett kort mejl till kontaktpersonen eller den du har träffat. Skriv något i stil med: ”Tack så mycket för ett väldigt trevligt möte! Jag tycker att tjänsten låter jättespännande och ser fram emot att höra ifrån er”.
Precis som alla andra vill arbetsgivare också känna sig utvalda, visa med några korta meningar att du är tacksam att de tog sig tid och att du verkligen vill ha jobbet!
– All träning är bra träning, du får inte se ett nej som ett nederlag. Att du inte får jobbet betyder inte att du var fel, bara att någon annan var mer rätt just den här gången. Du kommer att få ett nej ibland och då gäller det att istället fokusera på vad du tar med dig till nästa intervju. Ofta får kandidater i dag tyvärr bara ett kort mejl där de informeras om att tjänsten har blivit tillsatt av någon annan. Det är tråkigt, speciellt om man har blivit kallad till intervju och lagt ned tid och kraft, men det händer. Jag tycker absolut att du kan ringa upp och höra dig för om orsaken om det inte angetts i mejlet. Fråga varför det inte blev något, vad det var som saknades i din profil och om det finns något du kan tänka på till nästa gång.
Hur säker du än känner dig, oavsett om du tycker att du inte har några problem med att prata om dig själv – förbered dig! Öva på de vanligaste intervjufrågorna, fundera på dina styrkor, vad du har åstadkommit och varför arbetsgivaren ska anställa dig. Är du inte förberedd kommer rekryteraren att styra hela samtalet, planera och tänk igenom vad det är du vill lyfta fram.
Tänk igenom vilket intryck du vill göra under intervjun. Hur vill du uppfattas och vad vill du förmedla om dig själv i samtalet? Tänk inte bara på VAD du säger utan även HUR. Här vägs både kroppsspråk och eventuellt klädseln in. Ha en lättsam attityd och hälsa med ett leende. Du ska alltid vara dig själv, men det gäller att visa upp ditt bästa jag.
Det är inte bara företaget som ska intervjua dig, du ska också få en bild av företaget. Läs på om arbetsgivaren och se till att ha med dig frågor om arbetsplatsen, vilka karriärmöjligheter som finns, det team du ska ingå i och allt annat som inte går att hitta på företagets hemsida och som är viktigt för dig.