7 tips för det perfekta personliga brevet

15/10/2019 12:41pm

Vad bör man ta med i ett personligt brev och hur får man det att sticka ut? Experten delar med sig av de bästa tipsen!

– Målet med det personliga brevet är att nå fram i bruset av väldigt många kvalificerade sökande. Det gäller att fånga rekryterarens intresse direkt. Det absolut vanligaste skälet till att jag sållar bort någon är att det inte framgår varför personen vill ha jobbet – och det går bara att få fram i ett personligt brev. Skriv så tydligt som möjligt vem du är och varför du vill ha tjänsten så sticker du ut från mängden på rätt sätt.

Det säger Cecilia Rooth som arbetar som rekryteringskonsult hos Proffice i Helsingborg. Här delar hon också med sig av sina bästa tips för ett personligt brev som fångar läsarens intresse.

Cecilias tips för att nå fram med ditt personliga brev


Börja slagkraftigt

De första två meningarna ska verkligen fånga rekryterarens intresse. Sedan kan du gå vidare med att presentera dig. Men skippa detaljer om privatlivet om det inte är relevant för tjänsten. Som att du har rest mycket och därför talar många språk.

Smickra arbetsgivaren

Alla gillar att känna sig utvalda. Men smickra på rätt sätt, det är inte meningen att du ska fjäska. Visa att det finns en anledning till att du söker just det här jobbet. Läs på om företaget och knyt an till varför du blev intresserad.

Anpassa det personliga brevet

Du behöver inte skriva ett helt nytt brev för varje ansökan, men med små medel kan det märkas att det inte är ett standardbrev. Matcha din kompetens och dina egenskaper mot det som efterfrågas i annonsen och skippa de som inte eftersöks. Försök efterlikna den språkliga tonen som används i annonsen.

Skriv fokuserat

Det måste finnas en glöd i texten, rekryteraren ska känna ”Wow, här är någon som verkligen vill ha det här jobbet!”. Istället för att skriva att du vill jobba i den här branschen gäller det att koka ihop det till varför du vill vara just på det här företaget. Korta kärnfulla meningar kan vara väldigt effektfulla.

Exemplifiera klichéerna

”Jag jobbar bra i grupp men också självständigt.” ”Jag är nyfiken och ansvarsfull.” Det skriver alla. Du måste ge exempel på hur din nyfikenhet utmärker sig eller hur du tidigare arbetat i en grupp på ett bra sätt. Det gäller att visa hur de här egenskaperna kan vara till nytta i det vardagliga arbetet.

Vilka är dina mål?

Glöm inte att det är lika intressant vart du är på väg som vad du har gjort förut. Det är väldigt vanligt att man tydligt redogör för alla utbildningar och meriter men glömmer att berätta om vad man har för mål och tankar om framtiden. Det personliga brevet är en chans för dig att måla upp dina visioner och ambitioner.

Kill your darlings

Kort är nästan alltid bäst. Ett personligt brev som är en halv sida kan räcka om det innehåller rätt information. Stryk allt som inte är relevant för just den här tjänsten!

Dela det här inlägget