Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

03/08/2020 9:04am

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Missa att förbereda dig på de uppenbara frågorna

Berätta hur du hanterat en konflikt på en tidigare arbetsplats? Din största svaghet? Din starkaste sida? Beskriv din bästa chef? Att vara helt oförberedd på vanliga och ibland svåra frågor som brukar dyka upp under arbetsintervjuer ät inte det smartaste. Lista de mest uppenbara frågorna som kan tas upp och klura på bra svar att ge.

Låt alltför slipad

Baksidan av att komma oförberedd är att låta som en robot. Öva inte in dina svar ordagrant, utan skriv upp svaren i stolpar istället så att dina svar flyter så naturligt som möjligt.

Förfölj HR

Det är en tunn linje mellan att visa sitt intresse och att vara irriterande och efterhängsen. Följ gärna upp vad som händer med din ansökan, men max två till tre samtal eller e-mejl. Får du inte något svar efter det är det ett tydligt tecken på att du bör söka jobb någon annanstans istället.

Dyk upp för tidigt

Att det är en dålig idé att komma för sent till intervjun vet väl alla. Men att komma för tidigt kan också ge företaget dåliga vibbar. Rekryterarna har sällan tid att ta emot tidigare och vill ogärna se någon sitta och vänta så länge utan att få hjälp. Ta hellre en liten promenad runt kvarteret för att kliva in i receptionen mellan tio och femton minuter innan intervjun.

Dela med dig för mycket

På sociala internetnätverk är det lätt att fiska fram personliga fakta om arbetssökanden. Håll ordning på vad som står på dina presentationer medan du är på jakt efter nytt jobb, så att dina bästa sidor som kommer fram vid ett klick.

Ställ fel frågor (eller inga alls)

Någon gång vid intervjun lär frågan dyka upp: ”några frågor?”. Ett utmärkt tillfälle att visa ditt intresse och att du gjort research inför intervjun. Ställ några väl förberedda frågor som visar att du läst på. Börja inte med att slänga ur dig: ”Vad får jag för lön?”.

Var ohyfsad

Länge leve vett och etikett! Klä dig passande för jobbet och företaget, skaka hand, och bete dig allmänt väluppfostrad även om du söker jobb på en mer informell arbetsplats.

Prata strunt om din gamla arbetsgivare

Frågor om gamla arbetsplatser kan komma att ställas under intervjun, till exempel vad som är det värsta som hänt dig, hur du hanterat en svår situation på tidigare arbetsplats eller konflikt mellan arbetskamrater. Dess frågor bör inte tolkas som en inbjudan att baktala en gammal chef, arbetsplats eller ett företag. Ingen gillar en skvallerbytta och det kan göra företaget oroliga för vad du skulle sprida vidare om dem.

Dela det här inlägget