Civilingenjör

Skellefteå Kraft

”Elkraftssektorn är jättespännande och det efterfrågas kompetens”

2022-05-24

Lästid ca 2 min

Hanna Bäck ser till att Skellefteå Kraft kan leverera el till både sommarstugor och industriföretag.

Hanna Bäck tog examen 2021 och började på Skellefteå Kraft under hösten. Hon har precis avslutat det nio månader långa traineeprogrammet som hon varvat med rollen som projekt- och utredningsingenjör.
– Jag lockades av att Skellefteå Kraft är ett energibolag med egen produktion, och är stolt över att vi engagerar oss för en hållbar energiförsörjning. Elkraftssektorn är jättespännande och det efterfrågas kompetens, speciellt i norra Sverige.

Titel: Projekt- och utredningsingenjör.

Utbildning: Civilingenjör inom hållbarenergiteknik, Luleå tekniska universitet, examen 2021.

Vad ger dig energi?
”Jag är extremt nyfiken av mig och får kickar av utmaningar. Jag får också energi av mina engagerade kollegor.”

Berätta om din tid som trainee.

– Jag har fått vara runt på företaget och sett alla delar av det vi gör. Ett exempel är underhållsorganisationen Energiservice som utför mycket av det praktiska, som bygger elnät och har hand om vatten- och vindkraft. Jag har exempelvis fått torka av olja på toppen av ett vindkraftverk. Det var häftigt och svajade en del däruppe, när de öppnade luckan i golvet för att lyfta upp utrustning var jag inte kaxig.

Hur är det att vara ny på jobbet?

– Det är kul att ständigt ställas inför nya utmaningar. Jag stöter på frågeställningar och nya begrepp som jag inte tidigare hört och lär mig mycket av mina kollegor. Jag har sett till att komma ut på praktik och var exempelvis ute med dem som bygger vårt nät och hjälpte till att bygga en 10 kilovolts luftledning.

”Jag är stolt över att vi engagerar oss för en hållbar energiförsörjning.”

Vad innebär din roll?

– Jag är projektör för lokalnätet och vi får dagligen in olika projekt som vi ska lösa, det kan vara allt från en sommarstugeanslutning till installation av datacenter och industrier på flera megawatt. Jag ritar upp förslag och utför beräkningar för att se till att nätet kommer att hålla, och jag är ute i verkligheten för att se om det är rimligt att bygga som jag tänkt. Det händer mycket inom elektrifiering och det är många som vill etablera sig här uppe.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Det är en stor koncern med många tjänster. Redan första månaden fick jag en utbildningsplan med cirka 15 kurser som är relevanta för min tjänst. Många är branschspecifika och det gör att jag får möjlighet att nätverka med andra som jobbar inom elnät i hela Sverige.

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Vårt mål är ett Sverige som drivs av 100 % förnybar energi.
Läs mer: www.skekraft.se/jobb

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skellefteå Kraft
”Ett företag som driver omställningen i energibranschen”
Läs mer
Adrian Spataru på kontoret på Xylem.
Xylem
”Xylem är mer än bara ett ingenjörsföretag”
Läs mer
Linnea Sernemyr, högskoleingenjör och arbetsledare, Veidekke
Veidekke
”Jag anställdes som traineeingenjör och fick testa på olika saker”
Läs mer
Post- och Telestyrelsen
”Att ha en hög säkerhet är ett viktigt och svårt uppdrag”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så sticker du ut ur CV-högen!

Våga vara personlig och skriv inte för långt. Sug åt dig av talangagentens bästa cv-tips – och inspireras av fyra personer som tagit jobbsökandet till en helt ny nivå.

Läs mer
Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Din karriär
Bra stämning viktigare än skarpa hjärnor

Kunskap och talang behöver inte vara lika viktigt för en arbetsgrupp som god stämning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer