Civilingenjör

Skellefteå Kraft

”Elkraftssektorn är jättespännande och det efterfrågas kompetens”

2022-05-24

Lästid ca 2 min

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Hanna Bäck ser till att Skellefteå Kraft kan leverera el till både sommarstugor och industriföretag.

Hanna Bäck tog examen 2021 och började på Skellefteå Kraft under hösten. Hon har precis avslutat det nio månader långa traineeprogrammet som hon varvat med rollen som projekt- och utredningsingenjör.
– Jag lockades av att Skellefteå Kraft är ett energibolag med egen produktion, och är stolt över att vi engagerar oss för en hållbar energiförsörjning. Elkraftssektorn är jättespännande och det efterfrågas kompetens, speciellt i norra Sverige.

Titel: Projekt- och utredningsingenjör.

Utbildning: Civilingenjör inom hållbarenergiteknik, Luleå tekniska universitet, examen 2021.

Vad ger dig energi?
”Jag är extremt nyfiken av mig och får kickar av utmaningar. Jag får också energi av mina engagerade kollegor.”

Berätta om din tid som trainee.

– Jag har fått vara runt på företaget och sett alla delar av det vi gör. Ett exempel är underhållsorganisationen Energiservice som utför mycket av det praktiska, som bygger elnät och har hand om vatten- och vindkraft. Jag har exempelvis fått torka av olja på toppen av ett vindkraftverk. Det var häftigt och svajade en del däruppe, när de öppnade luckan i golvet för att lyfta upp utrustning var jag inte kaxig.

Hur är det att vara ny på jobbet?

– Det är kul att ständigt ställas inför nya utmaningar. Jag stöter på frågeställningar och nya begrepp som jag inte tidigare hört och lär mig mycket av mina kollegor. Jag har sett till att komma ut på praktik och var exempelvis ute med dem som bygger vårt nät och hjälpte till att bygga en 10 kilovolts luftledning.

”Jag är stolt över att vi engagerar oss för en hållbar energiförsörjning.”

Vad innebär din roll?

– Jag är projektör för lokalnätet och vi får dagligen in olika projekt som vi ska lösa, det kan vara allt från en sommarstugeanslutning till installation av datacenter och industrier på flera megawatt. Jag ritar upp förslag och utför beräkningar för att se till att nätet kommer att hålla, och jag är ute i verkligheten för att se om det är rimligt att bygga som jag tänkt. Det händer mycket inom elektrifiering och det är många som vill etablera sig här uppe.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Det är en stor koncern med många tjänster. Redan första månaden fick jag en utbildningsplan med cirka 15 kurser som är relevanta för min tjänst. Många är branschspecifika och det gör att jag får möjlighet att nätverka med andra som jobbar inom elnät i hela Sverige.

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Vårt mål är ett Sverige som drivs av 100 % förnybar energi.
Läs mer: www.skekraft.se/jobb

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skellefteå Kraft
”Ett företag som driver omställningen i energibranschen”
Läs mer
Stora Enso
”Allt vi gör har först och främst hållbarhet i åtanke”
Läs mer
Emma Ekberg Berry står vid ett stort fönster på Vattenfalls kontor.
Vattenfall
”Jag brinner för att bidra till klimatomställningen”
Läs mer
Lund 200422
Kerstin Eriksson på Rise.
Foto: André de Loisted
RISE
”Här på RISE har vi ett brett utbud av inriktningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här imponerar du på rekryteraren

Hur förbereder du dig på bästa sätt inför en jobbintervju?Rekryteringskonsulten ger sina bästa tips om hur du imponerar på rekryteraren – innan, under och efter intervjun.

Läs mer
Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Din karriär
Show me the money!

Trygghet i form av pengar väger tungt i en värld präglad av pandemi, krig och inflation. I alla fall om man ska tro dagens unga talanger som sätter framtida hög inkomst allt längre upp på prioriteringslistan.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer