Civilingenjör

Renova

”Vi hjälper beslutsfattare att göra smarta val”

2021-06-08

Lästid ca 2 min

Lia Detterfelt, Renova

Foto: Julia Sjöberg

Vad ska vi göra med avfallet i övermorgon? Den frågan försöker Lia Detterfelt svara på.

Lia Detterfelt jobbar som utvecklingsstrateg på Renova, som erbjuder helhetslösningar för återvinning och avfall till företag och kommuner i Västsverige. Tillsammans med sina kollegor arbetar hon med att komma på smarta avfallslösningar som minskar samhällets klimat- och miljöpåverkan.

Lia Detterfelt

Titel: Utvecklingsstrateg. 

Utbildning: Civilingenjör, Chalmers, examen 1997.

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet? “Var stolt över den teoretiska kompetens som du har med dig från högskolan, men var också ödmjuk inför allt du inte har haft möjlighet att lära dig ännu.”

Berätta om något av era projekt!

– Vi har precis fått stöd för att bygga en anläggning som, om den byggs, kommer att producera biokol från trädgårdsavfall. Det går ut på att man lagrar kolet i jorden, vilket minskar växthuseffekten och samtidigt ger bra odlingsjord. Jag jobbar också mycket med koldioxidinfångning och lagring, så kallad CCS. Det går ut på att man fångar in den koldioxid som bildas vid förbränning av avfall och sedan lagrar den under havsbotten.

”Det är korta beslutsvägar och vi som jobbar här känner att vi behövs.”

Hur kom det sig att du valde den här inriktningen?

– Jag har faktiskt alltid varit intresserad samhällets baksida vad gäller avfalls- och avloppsflöden. När jag sökte till högskolan letade jag efter en miljöutbildning som var lite “hands on”, så då valde jag att bli civilingenjör med inriktning mot miljö- och energiteknik.

Berätta mer om din roll!

– Mitt jobb handlar också om att titta på förslag till olika lagstiftningar och styrmedel. Eftersom Renova är en av de stora aktörerna på avfalls- och återvinningsområdet i Sverige, skickar beslutsfattare förslag på lagstiftning på remiss till oss som vi tittar igenom och ger synpunkter på. Sedan har vi mycket samarbete inom vår branschorganisation samt med olika universitet och forskningsinstitut. Vi tar också emot många utländska besökare som vill lära sig om vad vi gör.

Antingen/Eller

Bil

Cykel

Hus

Lägenhet

Vindkraft

Vattenkraft

Telefonsamta

Sms

Efterrätt

Förrätt

Du har jobbat på Renova sedan 1998. Vad får dig att stanna kvar?

– Först och främst är det för att jag tycker att frågorna kring avfallshantering är så intressanta. Det är ett område som är under konstant utveckling. I Sverige är vi duktiga på att hantera vårt avfall, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Jag tycker också om att Renova är ett ganska litet företag och att vi därför får vara med och påverka. Det är korta beslutsvägar och vi som jobbar här känner att vi behövs.

Text: Sara Schedin

Renova

Som Västsveriges ledande aktör inom avfall och återvinning har Renova en viktig roll att fylla. Allt vi gör på Renova bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Nanna Bergendahl, Renova
Renova
”Vi har möjlighet att arbeta proaktivt med miljöfrågorna”
Läs mer
Bilden är ett montage av två olika bilder på Pontus Gard, projekt- och byggledare och Karl Wikholm, programmerare. Båda står utomhus och ler mot kameran.
Midroc
”Midroc investerar väldigt generöst i oss medarbetare”
Läs mer
Skellefteå Kraft
”Elkraftssektorn är jättespännande och det efterfrågas kompetens”
Läs mer
Consat
”Det bästa är kollegorna och den goda stämningen”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Hållbarhet och hög lön är viktigast för generation Z

Hållbarhet, en tydlig karriärväg och möjlighet till en hög framtida inkomst är bland de viktigaste attributen när unga väljer arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Din karriär
Trygghet blir allt viktigare i en osäker värld

Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer