2020-06-09

Civilingenjör

JM

”Vi har en fin laganda och löser saker tillsammans”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Bra kommunikation och nära samarbete är avgörande när JM bygger framtidens bostäder.

Som biträdande stomarbetsledare på JM är civilingenjören Charlotte Jakobsson med och bygger framtidens bostadsrätter. Under studietiden praktiserade hon på olika byggarbetsplatser i företaget.
– Jag provade på arbetsledning och att jobba som mätningstekniker. Nu är mitt mål att få en djupare förståelse för hur hela byggprocessen fungerar och att lära mig mer om byggteknik, säger hon.

Charlotte Jakobsson

Titel: Biträdande stomarbetsledare.
Utbildning: Civilingenjör arkitektur, inriktning husbyggnad. Luleå tekniska universitet, examen 2020.
Vilken är din favoritbyggnad? ”Elbphilharmonie i Hamburg är imponerande. Det är en genomtänkt byggnad som sticker ut, men ändå är väl sammanlänkad med befintligt hamnområde. Teglet knyter an till närliggande byggnader, medan glasfasaden påminner om havets vågor.”

Vad innebär din roll?

– Det gäller att ha ett helhetsperspektiv där man i sina lösningar beaktar kostnad, miljö, arbetsmiljö, ser till att konstruktionskraven uppfylls samt att det blir gestaltningsmässigt snyggt. Det är många led. Rollen innebär ständig kommunikation med alla ute på bygget. Under utbildningen lärde vi oss framför allt det teoretiska, men man behöver vara ute i verkligheten för att förstå hur det fungerar i praktiken. Det krävs mycket eftertanke och planering – och det gillar jag.

”Vi har en fin laganda.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är spännande och oförutsägbart, man vet inte hur dagen kommer se ut. Jag gillar även att det är socialt och innebär mycket samarbete. Stämningen på byggarbetsplatsen är väldigt bra. Vi har en fin laganda och löser saker tillsammans. Den goda stämningen är mycket viktig och en trygghet för mig som ny på jobbet. En annan bra grej med min roll är att den innebär en mix mellan kontorsarbete och att vara utomhus.

Hur ser ert hållbarhetsarbete ut?

– Genom god planering av verksamheten har vi möjlighet att påverka både arbetsmiljö och miljöpåverkan i stor utsträckning, och det tycker jag är intressant. Mängden spill och felaktiga beställningar minskar. Samtliga byggnader Svanenmärks, vilket innebär att allt material som byggs in kontrolleras.

Hur är det att vara ny på JM?

– JM har ett strukturerat arbetssätt och det gör att man som ny får stöd och känner sig trygg. Det är väldigt bra stämning i hela företaget och vi har kul på jobbet. I och med att företaget inte är så stort blir det en familjär känsla där man har möjlighet att påverka.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap.

Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

JM
”Jag får vara med i byggproduktionens alla skeenden”
Läs mer
Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.
JM
”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”
Läs mer
Arvin Bahmani, trainee inom projektutveckling, sitter på ett kontor. Väggarna är klädda med någon slags rostig plåt och bredvid honom står ett litet olivträd. Det ser trendigt ut. Till höger syns ett fönster.
JM
”Att bidra till att det byggs fler bostäder motiverar mig”
Läs mer
Skanska
”Det är en väldigt varm och familjär stämning”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
Går det att ersätta en människa?

Vad händer med våra jobb när robotar på riktigt tar steget in på arbetsmarknaden?

Läs mer
Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer