Civilingenjör

JM

”Vi har en fin laganda och löser saker tillsammans”

2020-06-09

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Bra kommunikation och nära samarbete är avgörande när JM bygger framtidens bostäder.

Som biträdande stomarbetsledare på JM är civilingenjören Charlotte Jakobsson med och bygger framtidens bostadsrätter. Under studietiden praktiserade hon på olika byggarbetsplatser i företaget.
– Jag provade på arbetsledning och att jobba som mätningstekniker. Nu är mitt mål att få en djupare förståelse för hur hela byggprocessen fungerar och att lära mig mer om byggteknik, säger hon.

Charlotte Jakobsson

Titel: Biträdande stomarbetsledare.
Utbildning: Civilingenjör arkitektur, inriktning husbyggnad. Luleå tekniska universitet, examen 2020.
Vilken är din favoritbyggnad? ”Elbphilharmonie i Hamburg är imponerande. Det är en genomtänkt byggnad som sticker ut, men ändå är väl sammanlänkad med befintligt hamnområde. Teglet knyter an till närliggande byggnader, medan glasfasaden påminner om havets vågor.”

Vad innebär din roll?

– Det gäller att ha ett helhetsperspektiv där man i sina lösningar beaktar kostnad, miljö, arbetsmiljö, ser till att konstruktionskraven uppfylls samt att det blir gestaltningsmässigt snyggt. Det är många led. Rollen innebär ständig kommunikation med alla ute på bygget. Under utbildningen lärde vi oss framför allt det teoretiska, men man behöver vara ute i verkligheten för att förstå hur det fungerar i praktiken. Det krävs mycket eftertanke och planering – och det gillar jag.

”Vi har en fin laganda.”

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är spännande och oförutsägbart, man vet inte hur dagen kommer se ut. Jag gillar även att det är socialt och innebär mycket samarbete. Stämningen på byggarbetsplatsen är väldigt bra. Vi har en fin laganda och löser saker tillsammans. Den goda stämningen är mycket viktig och en trygghet för mig som ny på jobbet. En annan bra grej med min roll är att den innebär en mix mellan kontorsarbete och att vara utomhus.

Hur ser ert hållbarhetsarbete ut?

– Genom god planering av verksamheten har vi möjlighet att påverka både arbetsmiljö och miljöpåverkan i stor utsträckning, och det tycker jag är intressant. Mängden spill och felaktiga beställningar minskar. Samtliga byggnader Svanenmärks, vilket innebär att allt material som byggs in kontrolleras.

Hur är det att vara ny på JM?

– JM har ett strukturerat arbetssätt och det gör att man som ny får stöd och känner sig trygg. Det är väldigt bra stämning i hela företaget och vi har kul på jobbet. I och med att företaget inte är så stort blir det en familjär känsla där man har möjlighet att påverka.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet.

Dela det här inlägget

JM Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

JM
”Miljö är viktigt för mig – och för världen”
Läs mer
Sophia Sandbring ute i projekt i Malmö.
JM
”Jag blir stolt när jag ser att det lyser i kundens ögon”
Läs mer
JM
”Det känns häftigt att få vara en del av våra framtida projekt”
Läs mer
Sara Öberg, JM
JM
”Jag bidrar till att skapa hem där människor ska bo”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Längtan efter trygghet och äkthet viktigt för Generation Z
Läs mer
Din karriär
Förväntad lön hos nyexade studenter 2021

Studenternas löneförväntan förblev relativt konsekvent 2020 jämfört med 2019. I år ser vi en ökning.

Läs mer
Din karriär
”Intraprenörer är doers som aldrig stannar upp”

Entreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer