Högre Syfte

Väderstad

“Vi vill vara en motor i omställningen mot en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion”

2020-09-10

Text: Sara Schedin

Foto: Maja Kruegle

För att bönderna ska kunna producera livsmedel på ett hållbart sätt, behöver de effektiva och högteknologiska maskiner. Det är här Väderstad kommer in i bilden.

Oavsett vilken roll du har på Väderstad är du med och bidrar till att bönderna kan förse världens växande befolkning med livsmedel. Möjligheten att arbeta för ett företag som tar ett stort samhällsansvar lockade både Natalie Andersson, HSE Manager, och Sofia Bäckhed, Talent Acquisition Specialist, till Väderstad.

Natalie Andersson

Titel: HSE Manager.
Utbildning: Master, Environmental Health, Umeå Universitet, examen 2011.

Sofia Bäckhed

Titel: Talent Acquisition & Employer Branding Specialist
Utbildning: Kandidat, Personal- och arbetslivsvetenskap, Linnéuniversitetet, examen 2016.

Berätta om era roller!

Natalie: Jag driver och utvecklar arbetet kring hälsa, säkerhet och miljö på Väderstad, och är även ansvarig för hållbarhetsarbetet på hela Väderstad Group. Hållbarhet är ett fokusområde som definierats i ägardirektivet och är prioriterat i koncernens femårsplan. Vi vill utvecklas som företag genom att arbeta för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Väderstad vill vara en motor i omställningen mot en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion.

Sofia: I min roll ser jag till att vi har en global rekryteringsstrategi, samt employer branding-strategi, och att vi har rätt kompetens på rätt plats. Vi söker personer som inte bara vill arbeta med coola produkter och den senaste tekniken, utan som också brinner lite extra för samhällsfrågorna.

På vilket sätt tar Väderstad samhällsansvar?

Sofia: Vi utvecklar maskiner som gör att bönderna både sparar tid och bränsle. Genom att effektivisera våra produkter kan de skörda mer, utan att behöva köra lika mycket.

Natalie: Väderstad bidrar även till samhället genom att delta i olika hållbarhetssatsningar. Just nu deltar vi till exempel i en forskningsstudie kopplat till arbetsmiljöfrågor i tung industri där man undersöker bästa sätten att mäta nuläget och identifiera förbättringsåtgärder. I den studien hoppas vi på att få kvinnligt deltagande när man tittar på skillnader i hur kroppen påverkas av arbetsmiljön då den mesta av forskningen inom detta område är utförd på män.

Berätta mer om närheten till naturen och bönderna!

Sofia: Direktkontakten med våra kunder tror jag är något som vi alla uppskattar. Vi har till exempel Väderstad Farm där vi testar våra produkter och även producerar mat. Jag pratade nyligen med en medarbetare som jobbar med mjukvaruutveckling på vårt kontor i Linköping som var här för att testa en uppdatering i en av våra maskiner, och samtidigt få feedback från användarna. Att den möjligheten finns uppskattas verkligen.

Natalie: Många som jobbar på Väderstad är uppvuxna på gårdar eller har ett intresse för odling och natur. Alla nya medarbetare får en grundkurs i lantbruk där man får lära sig om sådd och skörd, för att få en djupare förståelse för våra kunders arbete.

Väderstad

Väderstad förser det moderna lantbruket med innovativa och högeffektiva lantbruksmaskiner och metoder. Genom att förenkla arbetet och förbättra resultatet för lantbrukaren, är företagets vision att bli världens ledande partner för enastående uppkomst.

Läs mer: vaderstad.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Postnord
”Det är intressant att jobba på PostNord som alla har en relation till”
Läs mer
Tietoevry
”Jag gillar att lösa problem med hjälp av teknik”
Läs mer
Arbetsförmedlingen
”Det vi gör kan förändra människors tillvaro till det bättre”
Läs mer
Carolina & Johan går skrattandes ute på gatan. I bakgrunden syns äldre tegelhus och parkerade bilar.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer