Vinnare Employer Branding Awards 2021

Aller

Aller media skapar längtan hos medarbetarna

2021-11-08

Estimerad lästid ca 2 min

Joakim tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är suddig.

Foto: Aller media

Aller medias olika varumärken arbetar alla mot samma mål: Att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv. Det målet gäller även för Årets HR-personlighet Joakim Romanus.
– Jag vill att alla medarbetare ska längta efter att få bidra till en bra arbetsplats.

I grunden är Joakim Romanus doktor i psykologi och mycket intresserad av beteendevetenskap. 2017 tog han med sig sina kunskaper till Aller media, tillsammans med en vilja att omsätta dem i mediebolaget som stod inför många och stora utmaningar i och med digitaliseringen.

Joakim Romanus

Titel: HR- och kommunikationsdirektör.

Utbildning: PhD i ekonomisk psykologi vid Göteborgs universitet 1997.

Vilken tidning skulle du helst själv vilja intervjuas i? ”New York Times, då har man väl nått många? Eller kanske Surfnytt, vindsurfing är en av mina passioner!”

Tomteblossen lika viktiga som långsiktighet

Joakims ledarskap drivs mycket av forskning och beprövad metodik, och han tror att skapandet av en bra företagskultur handlar om att blanda långsiktiga och kortsiktiga åtgärder.
– Först måste man ha långsiktiga planer, det vill säga en värdegrund och ett ”Why?”, alltså det som gör att medarbetarna går upp ur sängen på morgonen. I vårt fall är det att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv. Men det långsiktiga måste också blandas upp med mer kortsiktiga åtgärder som jag kallar för tomtebloss. De fungerar som kulturbärare och ska passa ihop med
ens ”Why?”. Ett exempel är när vi skulle välja julklapp till våra anställda. Det behövde vara något som både är hållbart och som passar ihop med vårt mål att göra Sveriges kvinnor rikare. Den här gången valde vi att donera pengar till Tjejzonen.

Satsar på självledarskap

Som HR- och kommunikationsdirektör brinner Joakim inte bara för att stärka Sveriges kvinnor, utan även för att göra Aller medias medarbetare bättre på att leda sig själva. Koncernen har infört konceptet Life@Allermedia, som innebär att medarbetarna både jobbar hemifrån och på kontoren i Stockholm och Malmö och får vägledning och coachning på båda ställena.

– Vi vill gå bortom frågor som ”Vilka hälsosatsningar måste jag vara med på?” eller ”Hur håller jag effektiva videomöten?”. Vi satsar på en självledarskapsutbildning och försöker skapa en längtan efter att bidra. Det sägs att alla måste bidra till att skapa en bra arbetsplats, men frågan är hur man får folk att längta efter att hjälpa till att göra arbetsplatsen bra för sina kollegor. För visst, vår vision är att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv, det brinner alla för, men att längta efter att få bidra till oss som arbetsplats, det är en annan sak.

Print-tidning

Digitalt magasin

Djävulen bär Prada

The Bold Type

Följa på Instagram

Läsa en blogg?

Podcast

Youtube?

75 procent kvinnliga medarbetare

Aller media både finns till för kvinnor och drivs av kvinnor. De har 75 procent kvinnliga medarbetare varav en del är ingenjörer, en grupp som är hett eftertraktad hos företagen som vill rekrytera unga talanger. När Aller media mäter sin medarbetartrivsel på en 100-gradig skala har resultatet gått från -48 till +27 på tre år.
– Alla här är ganska grundade i sig själva och är generösa och öppna med sina fel och brister, men även med sina styrkor. Vår kultur är affärsdriven samtidigt som den är varm och tillåtande.

Det är som en blandning mellan ett mediehus, it-bolag och reklambyrå, och allt genomsyras av att vi allihop vill göra något bra för Sveriges kvinnor.

Text: Fridah Jönsson

Aller

Aller media är ett mediehus i framkant, med cirka 25 av Sveriges mest välkända varumärken inom tidskrifter, såsom ELLE, MåBra, Svensk Damtidning, Femina, Hänt och Allas.se, samt cirka 70 influencers. I den svenska koncernen finns även tre kommunikationsbyråer (Narva, OTW och Make Your Mark) och e-handel. Aller media har kontor i Stockholm och Malmö.

Rekrytering: Aller media har gasat genom coronapandemin och har anställt cirka 60 nya medarbetare det senaste året. Nya tjänster uppdateras på www.aller.se under fliken ”karriär”.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Aller
Aller media skriver om sin framtid
Läs mer
Stockholmshem
Stolta medarbetare bygger Stockholmshem
Läs mer
Gunilla Svensson, vd, Dina Försäkringar
Dina försäkringar
Försäkringar ger människor mod att investera
Läs mer
SEB
Fokus på att möta den nya tidens behov på SEB
Läs mer