Nominerade 2021

Aller

Aller media skriver om sin framtid

2020-12-02

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Nominerad 2021

Årets HR-direktör

Under de senaste åren har Aller media genomgått en stor transformation och har samtidigt visat rekordstarka finansiella resultat. En tydlig satsning på medarbetarkultur, digital utveckling och nya samarbetsformer tar dem in i framtiden.

Mediehuset Aller media har levererat underhållning och inspiration till miljoner läsare sedan 1894. Företaget är marknadsledande i Sverige. Sedan 2018 har mediehuset renodlat sin målgrupp och har i dag enbart varumärken som riktar sig mot kvinnor.
– Vårt syfte, det som brukar kallas ”the Why” är att ge Sveriges kvinnor ett rikare liv. Arbetet med kultur och värderingar som en gedigen grund är viktigt för att lyckas med alla våra aktiviteter, säger Joakim Romanus, HR-direktör.

Joakim Romanus

Titel: HR & Kommunikation Direktör.
Utbildning: Doktor i ekonomisk psykologi, Göteborgs universitet, examen 1997.
Lyssnar på: ”När jag tränar lyssnar jag gärna på Laleh och Oasis – det ger mig extra energi.”

Starkt resultat

De senaste två åren har Aller media gått igenom en omfattande transformation. De har bland annat byggt upp ett nytt team på cirka 40 personer inom tech och analytics och infört ett lättrörligt, agilt, arbetssätt i stora delar av verksamheten.
– Vi har i dag en stark tillsammanskänsla och en förståelse för att en kraftfull framåtrörelse och förändring är en del av vårt DNA, säger Joakim och fortsätter:
– Vi använder mätverktyget eNPS för våra medarbetarundersökningar. Där har vi fått ett riktigt bra resultat som ligger betydligt högre än branschens genomsnitt, mitt i en pandemi. Det är jag är väldigt stolt över. Jag är övertygad om att våra satsningar på ledarskap och kommunikation är viktiga orsaker till det, och självklart vill vi fortsätta att bli ännu bättre.

Forskningsbaserade aktiviteter

Ett grundmurat förtroende från vd:n, transparent och tydlig kommunikation, och ett stort utrymme för att alla medarbetare, inte bara chefer, ska synas i interna kanaler. Det är några delar som bidrar till framgångarna ur ett HR- perspektiv.

– De aktiviteter vi har genomfört har grundat sig i forskning och det har visat sig vara framgångsrikt, säger Joakim och fortsätter:

– Vi har arbetat systematiskt med att tydliggöra att beteenden, kultur och värdegrund behöver sättas först. Sedan behöver vi arbeta med självledarskap, ledarskap och slutligen varumärkesbygge – i den ordningen.

Kulturen är avgörande

Joakim berättar att Aller medias ledning inte sneglar så mycket på vad konkurrenterna i branschen gör, utan istället lägger sin energi på att skapa en solid kultur där tillsammans- känslan är stark.

– Vi springer på snabbare, roligare och på en mer lönsam väg än våra konkurrenter. Med hjälp av aktiviteter som ett eget internt tv-program där både ledningsgruppen och medarbetare är med och sänder, ett forskningsbaserat ledarskapsprogram och aktiviteter som quiz, fysisk aktivitet och roliga utmaningar skapar vi tillsammans en stark känsla för Aller media. Och vi gör det på ett sätt där kultur och affär går hand i hand. I dag har vi byggt en stark Aller media-gemenskap och en vinnaranda som vi är väldigt stolta över, säger Joakim.

Aller

Aller media är ett mediehus i framkant, med cirka 25 av Sveriges mest välkända varumärken inom tidskrifter, såsom ELLE, MåBra, Svensk Damtidning, Femina, Hänt och Allas.se, samt cirka 70 influencers. I den svenska koncernen finns även tre kommunikationsbyråer (Narva, OTW och Make Your Mark) och e-handel. Aller media har kontor i Stockholm och Malmö.

Rekrytering: Aller media har gasat genom coronapandemin och har anställt cirka 60 nya medarbetare det senaste året. Nya tjänster uppdateras på www.aller.se under fliken ”karriär”.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Joakim tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är suddig.
Aller
Aller media skapar längtan hos medarbetarna
Läs mer
Orange Cyberdefense
Människan kommer först på Orange Cyberdefense
Läs mer
Kronofogden
Allt fler vill jobba på Kronofogden
Läs mer
Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling fortsätter växa
Läs mer