Vinnare Employer Branding Awards 2021

Arbetsgivarverket

Arbetsgivarverket profilerar statliga myndigheter

2021-07-05

Lästid ca 2 min

Vinnare Employer Branding Awards 2021

Årets Hederspris

Foto: Felicia Yllenius

Arbetsgivarverket är arbetsgivarorganisation för de statliga arbetsgivarna. Gemensamt för alla som jobbar inom statliga myndigheter är att de bidrar till samhällsnyttan och är en del av det demokratiska systemet.

Arbetsgivarverket är en medlemsorganisation för cirka 250 statliga myndigheter och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området. Lars Andrén är kommunikationschef och Ann Lindblad är ansvarig för employer branding. Ett viktigt kommunikationsuppdrag är att profilera staten som attraktiv arbetsgivare genom satsningen ”Jobba statligt” och synliggöra statens gemensamma kärnvärden.

– Det är komplext och väldigt roligt att jobba med våra olika målgrupper och förstå deras perspektiv och behov. Våra medlemmar är en viktig målgrupp i vårt arbete men också alla studenter och yrkesverksamma akademiker som söker utvecklingsmöjligheter och nya karriärvägar som vi knyter kontakt med på digitala mässor och seminarier, säger Ann.

Lars Andrén

Titel: Kommunikationschef.

Utbildning: Examen från Journalisthögskolan i Stockholm.

Lyssnar gärna på: ”Historiska dokumentärer och de som tar upp aktuella samhällsfrågor.”

Antingen/Eller

Distans

Kontor

Kaffe

Te

Spontan

Strukturerad

Förrätt

Efterrätt

Sju gemensamma kärnvärden

I samarbete med medlemmarna har Arbetsgivarverket tagit fram sju kärnvärden som ett gemensamt arbetsgivarerbjudande för statliga verksamheter: samhällsnyttigt uppdrag, meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter, möjlighet att påverka sin arbetssituation, god arbetsmiljö, kompetenta kollegor och individanpassade villkor. 

– I en statlig myndighet utför du de beslut som regeringen och riksdagen fattat. På så sätt blir du ytterst en del av det demokratiska systemet, säger Lars.

Ann Lindblad

Titel: Ansvarig kommunikatör inom arbetsgivarprofilering.

Utbildning: Fil. kand. i etnologi, Stockholms universitet och Södertörns högskola samt enstaka kurser inom statsvetenskap. Diplomerad journalistutbildning, Poppius. Projektledare, Berghs School of Communication.

Lyssnar gärna på: ”Musik – jag gillar allt från klassiskt till pop och rock.”

Antingen/Eller

Distans

Kontor

Kaffe

Te

Spontan

Strukturerad

Förrätt

Efterrätt

En uthållig kommunikation

Årets hederspris inom employer branding gick till Arbetsgivarverket. Deras systematiska och uthålliga arbete startade i liten skala redan 2007. Åtta år senare lanserades arbetsgivarerbjudandet och sedan dess har de blivit mer utåtriktade. 

– Vi är väldigt glada över att ha fått det här priset. Det viktigaste är att vara sann, uppriktig och ha en uthållig kommunikation. Det gäller att ha ett budskap som du känner att du bottnar i, säger Lars. 

”Du blir ytterst en del av det demokratiska systemet.”

Kommande kompetensförsörjning kartlagd

Det senaste året har Arbetsgivarverket jobbat fram en rapport som handlar om framtidens kompetensförsörjning inom staten. Genom att djupintervjua 24 myndighetspersoner inom hr har man tagit reda på myndigheternas kommande behov.

– Möjligheterna till arbete ser fortsatt väldigt bra ut i staten. Vi behöver många yrkesgrupper och de som sticker ut extra mycket är it/systemutvecklare, ingenjörer, ekonomer, jurister, samhällsvetare och naturvetare. Det kommer också att bli vanligare att titta på personliga egenskaper vid anställningar, som förmåga att se helhetsperspektiv, vara flexibel och anpassningsbar, säger Ann som är en av rapportförfattarna.

 

En annan slutsats är att myndigheternas uppdrag har förändrats i grunden genom digitaliseringen. 

– Vi tror på en ökad efterfrågan på kombinationstjänster där it ingår som en kompletterande del till andra kompetenser. Det kan exempelvis vara en kvalificerad utredare med en examen i samhällsvetenskap som också har en påbyggnadskurs inom it, säger Ann. 

Text: Tina Lindström Carlsson

Arbetsgivarverket

Arbetsgivarverket är en medlemsstyrd statlig arbetsgivarorganisation. Medlemmar är 250 myndigheter, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området. Tillsammans utvecklar vi och samordnar den statliga arbetsgivarpolitiken och tecknar kollektivavtal för 245 000 anställda. Antal medarbetare: 51 200 anställda.

Läs mer: arbetsgivarverket.se och jobbastatligt.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsgivarverket
Arbetsgivarverket får fler att vilja jobba statligt
Läs mer
Joakim tittar in i kameran och ler. Bakgrunden är suddig.
Aller
Aller media skapar längtan hos medarbetarna
Läs mer
Einar Mattsson
Einar Mattssons medarbetare skriver nästa kapitel
Läs mer
Maria sitter i en korridor och tittar in i kameran med ett leende.
WSP
WSP utmanar och framtidssäkrar samhället
Läs mer