Vinnare Employer Branding Awards 2020

Consat Engineering

Årets VD – Lagarbete driver Consat framåt

2020-11-12

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Consat

Consat gör bland annat system för framtidens smarta städer och effektiva kollektivtrafik. Vd:n Martin Wahlgren drar ofta paralleller till idrottsvärlden. För här står lagarbete och en ständig strävan att bli bättre högt i kurs.

Consat–gruppen är ingenjörsintensivt och består av fem bolag inom IT- och teknik. Förutom i Göteborg och Stockholm har de kontor i Oslo, Sydney, Melbourne och Montreal och Sudbury i Kanada. Martin Wahlgren började på Consat 1995 och är sedan 2017 koncernens vd.
– Vi är svenska ingenjörer som jobbar i flera branscher. En av dem – där vi kanske är världens bästa – är inom trådlös uppkopplad kollektivtrafik, säger han.

Martin Wahlgren

Titel: Koncern-vd.
Utbildning: Utvecklingsingenjör, Halmstad högskola, 1992–1995.
Favoritprojekt: ”Apolloprojektet med månlandningen 1969 är svårslaget i allt från president Kennedys ledarskap och vision till att faktiskt genomföra den tekniskt svåra utmaningen.”

Lagarbete i fokus

Martins hjärta klappar för lagspel. Han har bland annat en bakgrund som hockey- och målvaktstränare och sitter i styrelsen för Mölndal AIK och Göteborgs friidrottsförbund.
– Vi ser medarbetarna som lagspelare, och det gäller att sätta ihop team som fungerar och presterar tillsammans. Vi är innovativa, vågar påverka och förändrar genom att komma med nya idéer och infallsvinklar till våra kunder på ett proaktivt sätt. Vi tror på partnerskap. Genom att samverka kan man nå längre och gå fortare framåt än man kan på egen hand, säger Martin och fortsätter:
– Vi skapade exempelvis Netgroup Engineering där ett antal nischade specialistbolag gick samman för att arbeta tillsammans inom fordon. Det blev snabbt en av de största tjänsteleverantörerna till den svenska fordonsindustrin.

”Lagarbete lönar sig och är en viktig del för oss.”

Ständiga framgångar

Priset som Årets vd gick till Martin. Consat blev Årets employer branding-företag förra året, och är det enda bolaget i Sverige som har utsetts till Karriärföretag åtta år i rad.
– Jag tror att jag vann för att jag vågar vinna och utmana, men också för att jag är coachen som låter medarbetare och chefer spela efter eget huvud och därmed utvecklas. Jag är en nyfiken person som vill inspirera och inspireras, och det försöker jag få mina medarbetare att jobba efter. Här finns det alltid möjlighet att hitta rejäla utmaningar och verkligen göra skillnad. Jag är på Consat för att det är genuint kul, säger Martin och fortsätter:
– Bakom våra framgångar står ett systematiskt arbete med arbetsgivarvarumärket. Ett utmanande jobb med spännande uppdrag och möjligheter att utvecklas i sin yrkesroll är de främsta orsakerna till varför man vill jobba hos oss.

Uppkopplad kollektivtrafik

Det ingenjörstäta företaget sticker ut inom flera områden. Ett av dem är smarta städer genom uppkopplad kollektivtrafik där de utvecklar och säljer lösningar till städer och bussoperatörer i världen.
– Vi är som branschens Tesla inom området. Det finns inget annat företag som är så snabba på att ta marknadsandelar som vi, säger Martin och fortsätter:
– 2019 vann vi bland annat världens största upphandling av den typen av system, och nu installerar vi tekniken på 3 000 bussar i
Sydney. Under coronapandemin gör vi nu ett pilotprojekt i Melbourne med ett system som i realtid visar hur full en buss är. Syftet är att du ska kunna välja vilken buss du vill hoppa på.

Consat Engineering

Consat genomför tvärfunktionella projekt och uppdrag inom fordon, industri, IT, energi, life Science och ITS för kollektivtrafik. Consat grundades 1986 och har i dag mer än 200 medarbetare. För sjätte året i rad har företaget fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2018”, som är en svensk kvalitetsstämpel för de arbetsgivare som har högst kvalitet i sitt employer branding-arbete och som kan erbjuda unika karriär- och utvecklingsmöjlighetertill sina medarbetare. Läs mer: www.consat.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Kungsleden
Kungsleden – ett jämställt fastighetsbolag
Läs mer
SKF
Globalt, digitalt och hållbart fokus på SKF
Läs mer
RISE
RISE – ett epicentrum för hjärnkraft och nytänkare
Läs mer
BDO
Relationsorienterade medarbetare bygger BDO
Läs mer