Vinnare Employer Branding Awards 2020

RISE

RISE – ett epicentrum för hjärnkraft och nytänkare

2020-12-02

Text: Eva Rydinger

Foto: RISE

Employer Branding Awards 2020

Årets emeritus

RISE forskar för att lösa cancergåtan, om att göra AI mänskligt och att elektrifiera våra transporter – och mycket, mycket mer. På RISE möts 2 800 innovatörer för att lösa framtidens utmaningar. Johanna Flanke, Årets emeritus, är en del av hjärnkraften.

När samhällets utmaningar blir allt mer komplexa behövs fler nytänkare. RISE är en sådan innovationspartner som kan ge
ett samlat stöd och bidra med fler perspektiv. Och den viktigaste resursen hos RISE är medarbetarna. De är de som är grundpelaren i RISE verksamhet. Johanna Flanke är HR-direktör på RISE och i år tar hon hem priset för Årets Emeritus:
– Den allra bästa indikatorn på att vi har lyckats är att det fullkomligt rasar in ansökningar när vi rekryterar. Och det är helt fantastiska talanger som vill vara med i vårt team. Hos oss får man faktiskt en möjlighet att göra världen lite bättre, för här möts passionerade problemlösare som är med och löser några av världens viktigaste problem.

Johanna Flanke

Titel: CHRO-direktör.
Utbildning: Personalvetarprogrammet, Karlstad University, examen 1999.

Som för de flesta andra är även RISE påverkad av pandemin i det dagliga arbetet. Johanna Flanke och hennes team funderar kring hur de på bästa sätt kan driva sitt employer branding-arbete utifrån de nya förutsättningarna.
– En viktig målgrupp är studenter på högskolor och universitet runt om i landet. Varje år deltar vi på ett antal gemensamt utvalda arbetsmarknadsdagar utefter behov från verksamheten. Dessa digitaliseras nu i hög utsträckning och vi funderar nu ytterligare på hur vi kan använda digitaliseringens möjligheter.

IGEday (Introduce a Girl to Engineering) är ett initiativ för att inspirera unga tjejer till att välja teknisk vidareutbildning. Alla mellan 13 och 19 år som identifierar sig som tjej eller ickebinär får under en dag möjligheten att besöka RISE och låta sig informeras, inspireras och peppas till att bli framtidens generation av ingenjörer.
– Vi har också Jobbsprånget som är ett fyra-månaders praktikprogram för nyanlända akademiker. Det är ett sätt att påskynda introduktionen till den svenska arbetsmarknaden och tillgängliggöra kompetensen hos personer som nyligen kommit till Sverige. Tekniksprånget är ett annat fyramånaders praktikprogram.

Alla som jobbar på RISE kan söka pengar från Tillsammansfonden för att genomföra sociala aktiviteter tillsammans. Det bygger RISE som team och stärker medarbetarnas fysiska och mentala välbefinnande.
– Under pandemin har vi ställt om och gör flera aktiviteter digitalt. Det är lunchföreläsningar på temat hälsa, digitala träningspass och vi har tävlat genom att samla minuter när vi rör oss. På Yammer peppar vi varandra och delar bilder från våra träningar. Det har varit allt från hundpromenader, GeoGame till oktoberbad i havet, skrattar Johanna.
På RISE finns också något som heter Kaffeslumpen. Varje måndag hjälper boten Petter alla att träffa en ny kollega på RISE för en fika.
– Vi paras slumpvis ihop två och två och bokar en digital fika för att lära känna varandra. Jag har fått lära mig så mycket och träffat så härliga människor i Kaffeslumpen och det tror jag alla som testat håller med mig om.

RISE

RISE är en internationellt ledande institutskoncern. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 800. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer. Läs mer: www.ri.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

RISE
”En självklar arbetsgivare för ingenjörer och forskare”
Läs mer
Svensk Exportkredit
SEK:s kompetens tar Sverige på export
Läs mer
Boliden
Boliden skapar metaller för klimatomställningen
Läs mer
Consat Engineering
Årets VD – Lagarbete driver Consat framåt
Läs mer