Vinnare Employer Branding Awards 2021

Almi

Digitalt ledarskap – det nya normala på Almi

2021-11-08

Estimerad lästid ca 2 min

Eva står vid ett bord med en grön växt på sin högra sida och ler mot kameran.

Foto: Patrik Lundin

Hon är en tidigare vinnare av Årets HR-direktör och hennes jobb har fått flera utmärkelser för framgångsrikt employer branding-arbete. Eva Ottne på Almi delar med sig av sina tre ledord för att leda en grupp.

2019 utsågs Eva Ottne till Årets HR-direktör Emeritus av Universum och i år kammar hon hem priset Årets inspiratör. Med sin 25 år långa HR-karriär har hon en stor erfarenhet av att jobba i vitt skilda branscher.

Eva Ottne

Titel: HR-direktör.
Utbildning: Fil kand. i personal och ledarskap, Stockholms universitet, examen 1999. Diplomerad organisationskonsult, Humanova, examen 2009.
Drömperson att anställa? ”En energifylld och nyfiken person som drivs av att skapa samhällsnytta.”

Skillnad mellan privat och offentligt

Arbetet på Almi har gett Eva nya lärdomar om att arbeta inom offentlig sektor, vilket hon aldrig hade gjort innan hon blev handplockad 2016.
– Jag kommer från den privata sektorn och har inte haft en statlig ägare tidigare, så det har varit en spännande resa att lära sig hur beslutsprocessen fungerar, berättar hon. Inom offentlig sektor är det en mycket längre förankringsresa innan man har fått igenom ett beslut eller projekt som man vill arbeta med. Man får ha lite tålamod, det är en längre process men ger i många fall ett mer genomarbetat resultat i slutändan.

Stöd i digitalt ledarskap

Förutom att leda sina medarbetare på daglig basis och driva större koncernövergripande projekt sitter Eva med i Almis koncernledning och dotterbolagsstyrelser, där hon deltar i det strategiska utvecklingsarbetet. Just nu arbetar de, som många andra, med digitaliserat ledarskap.
– Det som före corona förmodligen hade tagit flera år att implementera har nu gått ganska snabbt. Vi gjorde en jättesatsning som vi kallade ”Att leda på distans”, men insåg ganska snart att det här inte är något som blåser över, så vi satsar på det mer långsiktiga ”Att leda i det nya normala”. Där får man lära sig att coacha medarbetare som man inte träffar fysiskt. Vi har just avslutat vår första modul för chefer där upplägget består av digitala föreläsningar. Vi belyser vad svårigheterna kan vara i ledarskap på distans och skapar diskussionsforum där deltagarna får dela erfarenheter och sedan återvända till storgrupp och dela med sig av sin lärdom.

Tre viktiga nyckelord

Eva har fått flera kvitton på att hennes synsätt på HR och personalfrågor är framgångsrikt. Årets HR-direktör-vinsten 2019, ”Årets förändringsresa”-utmärkelsen som Almi fick i Brilliant Awards 2020 och faktumet att hon blev handplockad till företaget talar sitt tydliga språk. Trots det är hon ödmjuk när hon berättar vilka riktlinjer hon har för att skapa en bra arbetsplats.
– Du ska ha mer energi när du går från arbetet än när du kommer dit. Om jag får alla medarbetare att känna sig betydelsefulla, kompetenta och uppskattade har jag lyckats. Det är mina tre nyckelord. Våra ledare bidrar till att utveckla våra medarbetare så att alla känner att de har den kompetens som behövs, att de är betydelsefulla i det de gör och att de är uppskattade. Det är kanske stora ord, men jag har jobbat efter den visionen i många år, även innan jag kom till Almi. Jag vet att det är en lång väg innan man har byggt upp den tillit och struktur man behöver men inget överträffar känslan när man når målet.

Text: Fridah Jönsson

Almi

Almi AB investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

Läs mer: www.almi.se  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Almi
Samhällsnytta och högre syfte lyfter Almi
Läs mer
Almi
Digitalt ledarskap – det nya normala på Almi
Läs mer
Peab
Peab bygger på lokalt entreprenörskap
Läs mer
Maria sitter i en korridor och tittar in i kameran med ett leende.
WSP
WSP utmanar och framtidssäkrar samhället
Läs mer