Nominerade 2021

Effektiv

Effektiv är en lagkamrat att lita på

2020-09-22

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Julia Sjöberg

Nominerad 2021

Årets nykomling

Effektiv prioriterar relationer, månar om sina medarbetare, konsulter och samarbetspartners samt lägger ett stort fokus på samhällsengagemang och sponsring. Med lagkänslan och viljan av att ständigt bli bättre tar de idrottslivet in till näringslivet.

Mathias Svenssons första jobb var som personlig assistent till en autistisk pojke och sedan dess har han månat om allas lika värde. Efter livet som fotbollsproffs startade han bemannings- och rekryteringsföretaget Effektiv.
– Det är viktigt för mig att vi gör bra saker och verkligen tar hand om våra medarbetare. Vi vill vara mer än en arbetsgivare – vi vill skapa livsresor för våra konsulter och ge dem bästa möjligheter att lyckas i sin yrkesroll, säger han.

Mathias Svensson

Titel: Vd och ägare.
Utbildning: Träteknik möbelsnickare, Almåsgymnasiet i Borås, examen 1992.
Fritidsintresse: ”Jag jobbar mycket och prioriterar att vara med familjen. Jag och min sambo Cicci har fem barn tillsammans i åldrar från 17 månader till 22 år.”

Med örat mot omvärlden

Den tydliga grafiska profilen är den himmelsblå tonen som står för ”The sky is the limit”. Effektiv har dessutom lagt ner ett stort arbete på sina värdeord: glada, utforskande, långsiktiga och driftiga, som passande nog förkortas GULD. Nu är företaget nominerat till Årets nykomling inom employer branding.
– Vi ska ta guld med våra kunder, kandidater och medarbetare varje dag. Det finns ett tänk i allt vi gör och tonaliteten är viktig för oss. Vi nöjer oss aldrig i vårt employer branding-arbete, vi vågar svänga om och testa nya metoder, säger Mathias.

Effektiv sponsrar många föreningar för att ge tillbaka till samhället, men även för att man vet vad det betyder att fostras i ett lagbygge, samtidigt som medarbetarna kan uppleva idrott, både på mindre klubbar och på elitnivå. De bjuds även in till nätverksträffar, events och föreläsningar.
– Vi är närvarande ute på arbetsplatserna, vi ser dem även vid distansarbete, och ryktet sprider sig om hur väl vi tar hand om våra konsulter, säger Mathias.

Hjärtat är med

Sponsring är en prioriterad del hos Effektiv. Företaget stöttar föreningar inom exempelvis basket, innebandy, fotboll, volleyboll och konståkning. Team Rynkeby och stiftelsen Garissa i Kenya som hjälper utsatta flickor till ett bättre liv är några av de projekt som stöttas.
– Sponsringen gör gott i hjärtat. När vi gör en budget tittar jag på hur mycket pengar vi ska lägga på sponsring, och sedan gör vi affärer utefter det, säger han.

Välgörenhet på schemat

Effektiv som kickade igång 2013 har närmare 550 konsulter som hyrs ut och när de inte har jobb till vissa under en period så samarbetar man med välgörenhetsorganisationer. Tack vare Garissa-projektet hittade de en samarbetspartner i Erikshjälpen, en välgörenhetsorganisation med second hand-försäljning på 50 orter i Sverige.
– Vi erbjuder våra konsulter att arbeta på Erikshjälpen och då tjänar de lite mer i timmen jämfört med om de skulle vara hemma. Vi tar inte betalt av Erikshjälpen, men i hjärtat på mig och i all vår personal blir det en sysselsättning som särskiljer oss från våra kollegor i branschen. Det är långsiktigt och bygger en kultur och känsla kring vårt bolag. Vi ser andra företag som gör likadant och jag är stolt över att vi har satt vår prägel i branschen, säger Mathias.

Effektiv

Effektiv startades i Borås 2013 och har sedan dess expanderat även till Göteborg, Halmstad och Varberg/Falkenberg samt Falköping/Herrljunga. Effektiv erbjuder rekrytering, bemanning, second opinion, coaching, matchning och interim. De blev utsedda till Årets Företagare i Borås 2019 samt Di Gasell både 2018 och 2019. Effektiv har även blivit Årets Karriärföretag 2020 respektive 2021.

Läs mer: effektiv.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Mathias Svensson, Effektiv
Effektiv
Effektiv tar guld och sätter laget före jaget
Läs mer
Aller
Aller media skriver om sin framtid
Läs mer
Uponor
Uponor förändrar kommunikationen och satsar framåt
Läs mer
Anna Frid Johnsen, Magnus Andren  och Sofia Gillberg , Borås stad
Borås stad
Kontinuitet skapar innovation i Borås Stad
Läs mer