Vinnare Employer Branding Awards 2021

Einar Mattsson

Einar Mattssons medarbetare skriver nästa kapitel

2021-06-10

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Berättelser som börjar med två bara händer är alltid fascinerande. Fastighetskoncernen Einar Mattsson hör definitivt till denna kategori – och trots en 85 år lång historia tar bolaget pallplats som Årets nykomling.

Nästa kapitel ska vara det bästa i Einar Mattssons och stadens historia – enligt den visionen vill fastighetskoncernen och familjeföretaget möta framtiden. Och bondsonens passion för hantverk och bra boende gäller även nu, 85 år senare.
– Vår historia är med oss men vi utmanar den hela tiden och förnyar oss ständigt, säger Lena Lind, HR-chef.

Lena Lind

Titel: HR-chef.
Utbildning: Personalvetare, Örebro universitet, examen 1992.
Vad kan du inte vara utan i verktygslådan? ”Engagemanget.”

Ewelina Holm

Titel: Kommunikationschef.
Utbildning: Politices Magister, Göteborgs universitet, examen 2002.
Vad kan du inte vara utan i verktygslådan? ”Duktiga kollegor!”

Stolt men inte nöjd

Hon och Ewelina Holm, kommunikationschef, har bland andra uppdraget att hela tiden utveckla det som byggmästaren Einar Mattsson en gång byggde upp. Och idag ser verktygslådan annorlunda ut än den gjorde på trettiotalet. Bolaget är ett starkt och respekterat varumärke och har cirka 350 anställda.
– Att vi idag är ett mycket större bolag än på Einars tid beror på att vi är långsiktiga i våra beslut. Vi vet när vi ska gasa och bromsa, säger Ewelina.

Så vad hade Einar Mattsson själv sagt om den utveckling som varit under tre generationer?
– Jag är stolt, men inte nöjd, tror Lena och Ewelina tillägger:
– Att vi är en stor och bred koncern, det tror jag att hade han varit stolt över. Och att vi hela tiden gör vårt bästa för att ständigt utvecklas. Från det att vi var mer av ett renodlat byggbolag har vi gått till att vara en fastighetskoncern med en bredd där förvaltning av drygt 14 000 bostäder samsas med fastighetsägande, investeringar och projektutveckling, berättar Ewelina.

Femtio olika yrkesroller

Inom koncernen finns femtio olika yrkesroller som arbetar med fastighetens hela livscykel. Det är sällan man slutar i den roll där man började. Lena Lind kom in som bolagets första HR-chef och har sedan låtit uppdraget växa. Så kan det också vara, att rollerna förändras.
– Fastighetsskötare har blivit fastighetsförvaltare, hantverkare har blivit platschefer. Dessa resor är lika härliga varje gång jag ser dem,
säger Lena.
– Jag började som ansvarig för press och public affairs. Vår webbmaster började i receptionen. Vi kan alla utvecklas i våra roller och växa in i nya, säger Ewelina.

Att bolaget blivit utsett till Årets nykomling
menar de är tack vare medarbetarna. De är ambassadörer och kan på ett trovärdigt sätt berätta om företaget.
– Kommunikation och HR jobbar nära varandra och vi har ett otroligt bra samarbete. Kanske har vi tidigare varit lite försiktiga – men idag har vi tydligare strategier för att lyfta fram kollegornas egna berättelser, säger Ewelina.
– Vi kanske inte är bolaget som är först – men vi är nyfikna och snabbfotade när vi fått upp ögonen för något. Vi har korta beslutsprocesser,
menar Lena.

Hängrännor, inte stuprör

Lena Lind brinner för ledarskap och medarbetarupplevelser, vilka hon menar är otroligt viktiga frågor.
– Samarbetet är också viktigt. Vi vill ha hängrännor, inte stuprör. Och jag är stolt över våra chefer och ledare. Vi har haft ingången att
en ledare ska finnas nära – även om grunden bygger på självledarskap. Det ska alltid finnas en möjlighet att bolla idéer, säger Lena.
– Jag brinner för ett välgrundat varumärke. Att skapa kommunikation genom riktiga berättelser och upplevelser gör att varumärket blir hållbart. Målet är att vara det första valet för den som på olika sätt vill jobba med fastigheter i Storstockholm, avslutar Ewelina.

Text: Eva Rydinger

Einar Mattsson

Familjeägda Einar Mattsson-koncernen äger, utvecklar, förvaltar och bygger hus i Storstockholm. De äger cirka 6 000 bostäder och förvaltar cirka 15 000 bostäder. De är ett långsiktigt bolag som funnits sedan 1935. Antal medarbetare: Cirka 350.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Einar Mattsson
Einar Mattsson bygger varumärket inifrån och ut
Läs mer
Gunilla Svensson, vd, Dina Försäkringar
Dina försäkringar
Försäkringar ger människor mod att investera
Läs mer
Sofia och Anna-Karin på Accountor står bredvid varandra och i bakgrunden skymtar en grön vägg.
Accountor
Personlig kontakt är grundläggande på Accountor
Läs mer
Emil står i skuggan av ett träd och lutar sig mot stammen. Han ler och tittar in i kameran.
Trafikverket
Innovation på flera plan bygger Trafikverket
Läs mer