Årets HR-chef

Borås stad

En go känsla att jobba i Borås Stad

2023-12-08

Text: Camilla Rindås

Foto: Julia Sjöberg

Employer Branding Awards 2024

Årets HR-chef

Det är tack vare medarbetarna i Borås Stad som samhället flyter på och fungerar. Annica Dahlén, nominerad till Årets HR-chef, vill främja hälsa, driva kompetensutmaningen framåt och skapa en stolthet i att jobba för staden.

Inom Borås Stad finns det cirka 250 olika yrken som alla underlättar boråsarnas vardag. I framtiden kommer det saknas arbetskraft inom flera yrken, bland annat undersköterskor. 

 

– Vi försöker arbeta med vår kompetensutmaning på flera olika sätt, bland annat genom vårt rekryteringsarbete och insatser för att behålla de medarbetare som vi har. Vi behöver tänka nytt och annorlunda, och jobba ännu mer med bland annat digitalisering. Hälsa och arbetsmiljö är ett stort fokus. Målet är att människor ska vilja och ha möjlighet att arbeta heltid samt även förlänga sitt arbetsliv, säger Annica Dahlén, personalchef.

Annica Dahlén

Titel: Personalchef.
Utbildning: Förskollärarutbildning, Borås högskola, examen 1985.
Vad får man inte missa i Borås? Ge oss bästa tipset! ”Helt klart vår gatukonst. Det finns stora, häftiga målningar i flera delar av staden. Även en skulpturvandringvill jag rekommendera.”

Erfarenhet från skolvärlden

Annicas karriär började som pedagog på förskola och därefter har hon utvecklats i flera olika roller, bland annat som förhandlingschef. Hon har även haft ett fackligt engagemang i Lärarförbundet. Sedan 2019 är hon ytterst ansvarig för det övergripande HR-arbetet i Borås Stad. 

 

– Min erfarenhet från skolvärlden ger mig en förståelse för medarbetarnas perspektiv och vilka konsekvenser olika beslut ger. Jag har också utvecklats mycket genom mitt fackliga arbete, där jag träffat otroligt många medarbetare och fått en djupare inblick i verksamheterna, säger Annica. 

Främja hälsa

För snart fem år sedan började Borås Stad arbeta med projektet Frisk organisation, med målsättningen att minska korttidssjukfrånvaron. 

 

–  Vi vill att alla som jobbar i staden ska ha en hållbar arbetsmiljö och trivas på sin arbetsplats. Därför har vi jobbat aktivt för att identifiera hur vi kan hjälpa till på olika sätt. Genom Frisk organisation har vi kunnat se tydliga resultat, bland annat har antalet sjukdagar sjunkit.

Ett annat område som Borås Stad jobbar aktivt med är kompetensutveckling. Genom Framtidens chef, ett chefsförsörjningsprogram, kan chefer nominera medarbetare inom sin organisation till en utbildning.

 

– Utbildningen är på 20–25 dagar under ett år och ger deltagarna en chans att utvecklas till ledare. Det är ett bra sätt att lyfta fram medarbetare och uppmuntra dem att ta nästa steg i karriären, berättar Annica.

Annica väljer:

Bio

Filmkväll hemma

Spontan

Strukturerad

Lyssna

Prata

Cykla

Åka kommunalt

Stolthet och tillit

I år är Annica nominerad som Årets HR-chef, något hon beskriver som ärofyllt.

 

– Jag är stolt över att vi har lyckats så bra med vårt employer branding-arbete. Att skapa trovärdighet är viktigt. Det är tack vare våra medarbetare som samhället flyter på och fungerar bra – jag vill att de ska känna en stolthet att jobba för vår stad, säger Annica och fyller i:


– Det bästa med att jobba för Borås Stad är att vi har en tillit till varandra och en känsla att alla vill göra sitt bästa. Det är en go känsla att jobba i Borås – själv känner jag mig stolt att få jobba här. 

Borås stad

Borås Stad växer som professionell, engagerande och lärande arbetsgivare. I Borås Stad hittar du jobben där du bidrar till en bättre vardag för boråsarna, samtidigt som du får möjligheten att utvecklas, lära dig mer och göra karriär. Utöver fasta jobb och vikariat finns semestervikariat och feriearbeten inom många områden. I Borås Stad arbetar ungefär 10 000 personer som varje dag skapar en bättre vardag för över 110 000 boråsare. Alltid med engagemang och hjärta. Inom staden finns omkring 250 olika yrken som alla har detta gemensamt: de gör vardagen mer meningsfull för boråsarna.
Läs mer: www.boras.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Anna Frid Johnsen, Magnus Andren  och Sofia Gillberg , Borås stad
Borås stad
Kontinuitet skapar innovation i Borås Stad
Läs mer
Magnus Andrén, Borås stad
Borås stad
Borås Stad sätter ljus på yrkesrollerna
Läs mer
Unionen
Unionens varumärkesbyggande är ett teamarbete
Läs mer
Aller Media
Aller Media ritar om kartan för framtiden
Läs mer