Nominerade 2021

Marginalen Bank

Marginalen Bank drivs av innovation och nytänkande

2020-09-29

Text: Manja Bååth

Foto: Felicia Yllenius

Universum Awards 2020

Årets Hederspris

Innovation är ledordet på Marginalen Bank. Tillsammans är de drygt 300 anställda som jobbar för att skapa en bank där idé och framtid är lika viktigt som siffror. Intresset för företaget som arbetsgivare ökar ständigt – och i år firar de 10-årsjubileum.

En annorlunda bank. Så beskriver Maria Pettersson och Eleonor Åslund företaget där de båda jobbar med HR-frågor.

– Vi ser banktjänster och bankprodukter på ett annorlunda sätt jämfört med många andra banker. Vi har inga bankkontor till exempel och fokuserar mycket på digitalisering, teknik och robotisering, säger Eleonor Åslund, HR-chef.

Eleonor Åslund

Titel: HR-chef.
Utbildning: Personalvetarlinjen, Stockholms universitet, examen 1992.
Hur hittar du ny inspiration? ”Jag hittar mycket ny inspiration i mötet med andra människor.”

Avdelning som bara jobbar med innovation

Innovation och vidareutveckling genomsyrar hela företaget. Alla inom organisationen jobbar agilt och banken har en särskild innovationsgrupp som endast jobbar för att ligga i framkant vad det gäller nya tjänster och nya sätt att attrahera kunder.
– Innovationsavdelningen jobbar med trendspaning och omvärldsbevakning vilket har lett till att vi har utvecklat nya spännande produkter och tjänster. Vi har även en innovationsutbildning som alla nyanställda får gå. Syftet är att få upp intresset för innovation och uppmuntra till nya eller annorlunda tankar, förklarar Maria Pettersson, ansvarig för kompetensförsörjning.

Maria Pettersson

Titel: Ansvarig för kompetensförsörjning.

Utbildning: Kandidatexamen i personal-och arbetsliv, Karlstads universitet, examen 2011. Masterexamen i projektledning Karlstads universitet.
Hur fyller du på med energi? ”Efter en aktiv vardag gillar jag att varva ner med lugnare aktiviteter, som till exempel spa. Jag älskar även att vara vid vattnet.”

Studenter tog fram microtjänst

Marginalen Bank satsar mycket på studenter och då bland annat på internship under sommaren och traineeprogram under hösten och våren. Två av sommarens studenter tog fram en microtjänst som kommer göra stor skillnad för verksamheten när det handlar om digitalisering och automatisering.
– Under 10 veckor lyckades de bygga en tjänst som kommer underlätta enormt mycket för oss. Det är verkligen häftigt att se vad dessa talang- fulla studenter kan åstadkomma under så kort tid, säger Eleonor.

”Viktigt att bidra med vår kompetens”

Utöver traineeprogrammet satsar företaget på att skapa ett intresse för tech och innovation hos unga.
– Det är viktigt för oss att bidra med vår kompetens på olika ställen, både bland studenter, ungdomar och barn. Vi har till exempel arbetat med att öka förståelsen för privatekonomi och utbildat ungdomar kring jobb- och cv-skrivande, säger Eleonor.
– Vi har även anordnat hackathons för barn där de fick testa på programmering av robotar. Vi tycker det är viktigt att skapa ett intresse för tech redan i ung ålder och detta är något vi kommer jobba vidare med, säger Maria.

Möjligheter till utveckling och utbildning

Intresset för Marginalen Bank som arbetsgivare ökar ständigt. Och förutom företagets innovationssatsning tror Maria och Eleonor att möjligheten till utveckling är något som lockar.
– Vi är en lagom stor bank och har en väldigt platt organisation. Detta i kombination med vår agila arbetsmetodik gör att varje person blir mer synlig och får större möjligheter till utveckling i arbetet. Ingen försvinner i mängden. Man får chans att testa på olika områden om man vill det, vilket lett till att många kliver vidare i andra spännande roller inom företaget, avslutar Maria.

Marginalen Bank

Marginalen Bank erbjuder privatpersoner och företag enkla och tydliga banktjänster inom områdena låna, spara, kort och försäkra. I Marginalenkoncernen ingår även Marginalen Core, som erbjuder företag och myndigheter tjänster inom Juridik, Inkasso, Ekonomiadministration och HR. Marginalen grundades ursprungligen 1979 och har drygt 600 medarbetare i Stockholm, Göteborg, Borås, Sundsvall och Söderhamn, samt i Lettland och Litauen. Marginalen Bank ägs av moderbolaget Marginalen AB. Läs mer: www.marginalen.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Alfa Laval
Alfa Laval sätter medarbetarna i rampljuset
Läs mer
Gränges
På Gränges är företagskulturen själen i bolaget
Läs mer
Uponor
Uponor förändrar kommunikationen och satsar framåt
Läs mer
Qred
Qred har gått från 3 till 80 medarbetare på fem år
Läs mer