Vinnare Employer Branding Awards 2022

Trafikverket

Morgondagens arbetssätt finns redan på Trafikverket

2022-12-02

Lästid ca 2 min

Vinnare Employer Branding Awards 2022

Årets Innovatör

Foto: Patrik Lundin

Med nyfikenhet, framåtanda och väl genomarbetade strategier har Niclas Lamberg bidragit till stora framgångar för Trafikverket som attraktiv arbetsgivare. Nu tar han sig an nya utmaningar som it-direktör på myndigheten.

Niclas Lamberg på Trafikverket har vunnit priset som Årets HRdirektör 2017, Årets Hederspris 2019 och nu har han dessutom korats till Årets Innovatör.
– HR har haft ett hårt och enträget arbete under de senaste åtta åren och det är kul att det uppmärksammas. Jag är riktigt stolt över den HR-organisation jag har arbetat tillsammans med, det är fantastiskt duktiga människor som gör ett enastående jobb, säger han. För drygt fyra år sedan tog Niclas och hans team fram en väl underbyggd strategi med syfte att visa det verkliga Trafikverket.
– Att medarbetarna själva berättar om sin vardag ger en annan styrka, transparens och ärlighet. Det bygger stolthet internt och ger en trovärdighet utåt mot nya möjliga medarbetare.

Niclas Lamberg

Titel: IT-direktör.
Utbildning: Officer, officershögskolan i Enköping och Försvarshögskolan i Stockholm, examen 1999.
Lyssnar gärna på: ”Nya perspektiv och nya kunskaper. Jag lyssnar gärna på det andra berättar för mig, så att jag kan använda och göra något med det som jag lyssnat in.”

10 000 ambassadörer

Det finns en gemensam syn i hela Trafikverket om vikten av att arbeta med att attrahera och rekrytera ny personal, samt behålla och utveckla befintliga medarbetare.
– Det gör stor skillnad. Högsta ledningen med generaldirektören i spetsen och alla 800 chefer tar ansvar och uppmuntrar till innovation och att prova nya sätt att arbeta på. Vi är också angelägna om att ha så bra utvecklingsmöjligheter för varje medarbetare som det bara är möjligt. Vår kultur präglas av nyfikenhet och framåtsträvan, vilket bidrar till att vi får 10 000 ambassadörer som gör myndigheten till en attraktiv arbetsgivare. Vi ser bara möjligheter.

Den nya vardagen

Trafikverket var tidiga med att ha en genomarbetad strategi och en helhetssyn kring distansarbete och morgondagens arbetsplats, inklusive digitala lösningar. Närmare 7 000 medarbetare har idag distansarbetsavtal som skrivs i samråd med närmaste chef.

– Merparten av arbetet utförs på ordinarie arbetsplats men vi tolkar det flexibelt. Den kan innebära hög närvaro på ordinarie arbetsplats ena veckan, och veckan därpå jobbar man kanske betydligt mer på distans, säger Niclas och fortsätter:

– Ofta pratas det om extern attraktivitet men det interna är viktigt. Vi har till exempel många som bor i och kring Västerås med placering i Eskilstuna och Uppsala. De får möjlighet att arbeta från kontoret i Västerås några dagar i veckan där vi har gästarbetsyta särskilt utformad för distansarbete. Faller det väl ut kommer vi att införa det på fler platser i landet.

Nya utmaningar inom myndigheten

Sedan oktober 2022 är Niclas it-direktör med 1 100 medarbetare och 400 konsulter, sex gånger så stor som den organisation han ledde på HR.
– Jag har fått förmånen att leda en av Sveriges största och mest mångfasetterade it- och telekomverksamheter. Vi utvecklar och håller igång trafiken digitalt dygnet runt året om. Uppdraget är en kontrast mot mitt tidigare uppdrag men det känns både roligt och utmanande samtidigt som jag får vara kvar inom Trafikverket där jag trivs oerhört bra.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Järnvägssektorn attraherar nya medarbetare
Läs mer
Trafikverket
Tydliga strategier formar Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Vänlig arbetsmiljö präglar Trafikverket
Läs mer
Conny Jonsson står i en trappa på Trafikverkets kontor.
Trafikverket
Trafikverket byter spår till den nya vardagen
Läs mer