Nominerade 2023

Trafikverket

Tydliga strategier formar Trafikverket

2022-12-02

Lästid ca 2 min

Nominerad 2023

Årets employer branding-person

Foto: Tina Lindström Carlsson

Emil Adén uppmärksammas återigen för employer branding-arbetet som han leder på Trafikverket. Bakom framgångarna finns väl genomarbetade strategier som styr arbetet med att utveckla arbetsgivarvarumärket.

Emil Adén leder både det långsiktiga arbetet med att bygga arbetsgivarvarumärket samt uppdraget att attrahera och rekrytera nya medarbetare till Trafikverket.
– Vi har underbart trevliga och kunniga människor som jobbar hos oss. Tillsammans har vi på myndigheten ett större uppdrag – att säkerställa att Sveriges infrastruktur fungerar och att människor, och gods, kan ta sig smidigt, grönt och tryggt från a till b, säger han.

Emil Adén

Titel: Head of Talent Acquisition and Employer Brand.
Utbildning: Master of Science in Business Administration and Economics, Growth Through Innovation and International Marketing, Linnéuniversitetet, examen 2008.
Vad är ett hållbart ledarskap? ”För mig handlar ett hållbart ledarskap om att se individen, att vara närvarande och att inte vara rädd för att vara personlig.”

Insatserna uppmärksammas

Emil ses som en förebild inom employer branding-sfären. Han leder bland annat en utbildning i employer branding på Berghs School of Communication, och han har vunnit ett flertal hederspriser. Han har bland annat korats till Årets Innovatör och är nu återigen nominerad till Årets Employer Branding-person.
– Det är hedrande att vårt arbete uppmärksammas. Personer inom offentlig sektor kontaktar mig ofta och vill veta hur vi har utvecklat vårt arbetsgivarvarumärke på Trafikverket. Man ser vårt arbete och vill gärna ta del av hur vi har gjort, säger han och fortsätter:
– Frågor som är återkommande rör sig framförallt kring hur vi följer upp employer branding-arbetet. Jag ser även att en del företag fortfarande går på magkänsla, och de vet inte riktigt hur de ska ta sig vidare.

Präglas av tydliga strategier

Bakom framgångarna för Trafikverket som en attraktiv arbetsgivare ligger ett gediget arbete med väl genomarbetade strategier. Emil och hans team har bland annat intervjuat medarbetare och genomfört djupintervjuer i den högsta ledningen.
– Delarna har därefter sammanställts för att få en bild av vilka vi är. Vi går inte på magkänsla. Vi har även tittat noga på de målgrupper som vi behöver; vilka är de, vad har de för drivkrafter, och möter de våra drivkrafter? Kommande rekryteringsprognoser har tagits fram, och vi har identifierat vilka roller som är svårrekryterade för att veta hur vi ska prioritera vårt arbete, säger han.

Högre syfte lockar

Många av dem som söker till Trafikverket attraheras av myndighetens uppdrag och man vill vara med och göra skillnad.
– Vi är ansvariga för den strategiska planeringen för luft- och sjöfart, och både strategiskt och rent operativt för väg och järnväg. Det högre syftet är väldigt viktigt för de som söker sig till oss. Sedan vill många vara i en organisation där det finns goda möjligheter att utvecklas. Man vill kunna prova på att göra olika saker över tid utan att behöva byta arbetsgivare, och med 150 olika yrkesroller runtom i landet kan vi möta det önskemålet, säger Emil och fortsätter:
– Vi är stolta över vårt samhällsuppdrag och att vi har kul på jobbet. Det är stora uppdrag som vi har men i det finns också en avslappnad, trevlig miljö med oerhört många kunniga och hjälpsamma medarbetare

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Järnvägssektorn attraherar nya medarbetare
Läs mer
Trafikverket
Morgondagens arbetssätt finns redan på Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Vänlig arbetsmiljö präglar Trafikverket
Läs mer
Conny Jonsson står i en trappa på Trafikverkets kontor.
Trafikverket
Trafikverket byter spår till den nya vardagen
Läs mer