Nominerade 2022

Region Gävleborg

Region Gävleborg – en kraft att räkna med

2021-11-29

Estimerad lästid ca 2 min

Ulrika på Region Gävleborg står vid en roströd vägg och tittar in i kameran.

Nominerad 2022

Årets HR-direktör

Foto: Felicia Yllenius

Regionens arbete är lika transparent som ett skyltfönster, menar HR-direktör Ulrika Boström Gatti. Hon ser stora fördelar med att verka i offentligheten – här kan man göra skillnad både direkt och indirekt.

Region Gävleborg har många uppdrag. Området hälso- och sjukvård är det största, men kultur, kollektivtrafik, utbildning och regional utveckling är andra och tillsammans jobbar här medarbetare med fler än 200 yrkesroller. Ulrika Boström Gatti är HR-direktör sedan drygt tre år tillbaka och har tidigare arbetat i den privata sektorn. Hon vill locka unga talanger
till regionen med möjligheten att kunna göra skillnad – både direkt och indirekt.
– Den som jobbar här får vara med om en stor transformation och stora utvecklingsmöjligheter. Vi brinner för att göra skillnad och erbjuder trygga anställningar och samtidigt flexibilitet.

Ulrika Boström Gatti

Titel: HR-direktör.
Utbildning: Linjen för personal- och arbetslivsfrågor, Uppsala universitet, 1991.
Råd till ungdomar som är på väg in i arbetslivet: ”Det kommer att vara många bra arbetsgivare som efterfrågar din kompetens – om du har möjlighet – välj med hjärtat!”

Stora behov i hela regionen

Regionens politiska mål handlar om trygghet och välfärd och att skapa möjlighet att bo i hela länet. Utmaningen är nu kompetensförsörjning i konkurrens med den privata sektorn. Fler och fler når en hög ålder och det behövs många nya medarbetare inom hälsa och sjukvård, särskilt specialister inom olika yrken. Även på it-sidan finns ett stort behov. Så finns det någon skillnad att arbeta inom den offentliga sektorn?
– Det är som att arbeta i ett skyltfönster. Vi har inte andra värderingar men vi jobbar i offentligheten. För mig är det otroligt viktigt att kunna förklara vad jag gör, när det är någon annans plånbok, säger hon och fortsätter:
– Jag slås ofta av hur mycket kompetens och resurser som finns inom organisationen. Jag kände direkt att jag ville göra något klokt av det, och att använda resurserna för att skapa ett hållbart Gävleborg.

”Du ska trivas och du ska hålla länge”

Nominerad till Årets HR-direktör

Under pandemin har de gjort fantastiska saker, menar Ulrika Boström Gatti. Deras medarbetarundersökningar visar generellt på ett otroligt bra resultat, och det gäller både medarbetar- och patient-säkerhetsengagemang. Hon är stolt för organisationens skull men verkar hellre själv i kulisserna.
– Det är ett teamwork! Vi började med employer branding-arbetet innan pandemin i projektet Gävleborgskraften och med målet att skapa framtidens arbetsplats i Gävleborg. Vi jobbade med fokusgrupper hos personalen för att undersöka drivkrafter och vad man får hos oss. Nu tar vi ut detta i våra kanaler genom våra femton ambassadörer i olika yrken och roller. Alla får berätta sin historia och varför de står bakom vårt budskap.

Ulrika väljer:

Skog

Hav

Te

Kaffe

Prickigt

Rutigt

Podd

Tidning

Samhälle i förändring

Ulrika Boström Gatti berättar om ett samhälle med hög förändringstakt, där de behöver vara ett stöd inom ledarskap. Därför investerar man i förändringsledning, vilket hon menar är en av nycklarna för att kunna hantera förändringar.
– Jag brinner för arbetsmiljöfrågor och det innebär också social hållbarhet och en hälsosam arbetsplats. Du ska trivas och du ska hålla länge.
Hon fortsätter:
– Vi har lyckats fånga organisationens själ och personlighet och det går inte att kopiera. Och det är det vi bygger på när vi ska jobba vidare. Men man måste visa prov på självinsikt för att skapa trovärdighet. Vi är mångfacetterade och inom organisationen finns många olika generationer, allt från 20- till 70-åringar. Alla måste känna sig inkluderade.

Text: Eva Rydinger

Region Gävleborg

Region Gävleborg är en proaktiv samhällsaktör med erfarenheter som sträcker sig över 150 år. Vi bidrar till att skapa välfärd och livskraft för våra invånare och sätter deras bästa i fokus genom vår historia, vår framtidstro och dagens arbete. Vår värdegrund är professionalism och ansvar, respekt och ödmjukhet samt öppenhet och ärlighet. Vi erbjuder hög kvalificerad kompetens inom hälso- och sjukvård, regiontrafik, kulturutveckling, folkbildning och regional utveckling som tillsammans ökar attraktionskraften för vår Region Gävleborg. Vi ger människor goda förutsättningar för ett aktivt liv med ökad livskvalitet. Det gör oss till en modern och livskraftig aktör som är under ständig utveckling och som visar på stark framtidstro.

Läs mer: www.regiongavleborg.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

 Carina Elofsson, HR chef, Uppsalahem
Uppsalahem
“Uppsalahem vill skapa hem och jobb för alla”
Läs mer
Orvar Hurtig och Ulrika Lin, Consat
Consat
Framgång genom samverkan för Consat
Läs mer
Linda Nyström och Ulf Häger sitter framför ett draperi i kontorsmiljö.
Fastighetsbyrån
Samarbete ger framgångar på Fastighetsbyrån
Läs mer
Trafikverket
Samarbeten driver Trafikverket framåt
Läs mer