Nominerade 2022

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är i förnybara energins epicentrum

2021-09-08

Lästid: Ca 2 min

Utvecklingsprojekten avlöser varandra i Skellefteå Krafts progressiva hållbarhetsfabrik. Energismarta trähus, framstående batteriforskning och en jättesnabb elräserbil är bara några exempel. Målet: ett hundra procent förnybart energisystem.

Mirjam Bellgran, personalchef, Skellefteå Kraft

Nominerad 2022

Årets employer branding-företag

Foto: Peter Lundström

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter – och energin är i stort sett hemmagjord. Det är regionens kraftfulla älvar som är basen till vattenkraften och som ger förnybar energi till människor över hela Sverige.

 

– Vi driver omställningen i branschen till ett 100 procent förnybart energisystem. På så sätt tar vi ansvar som ett av Sveriges största energibolag, säger Mirjam Bellgran, tillförordnad personalchef på bolaget.

 

Skellefteå Kraft är nominerad till Årets employer branding-företag. Mirjam menar att företaget nominerats tack vare att man tydligt visar att man vill ställa om i energibranschen. Det lockar den unga generationen att göra samhällsnytta.

 

– Jag är stolt över den driv- och innovationskraft som speglar verksamheten. Vi jobbar med lösningar istället för problem och alla beslut har ett högre syfte.

"Vi är där det händer”


Så varför söker sig folk till Skellefteå Kraft?

– Vi är en intressant bransch där det händer mycket. Våra utvecklingsprojekt lockar och det finns många olika tjänster, kompetenser och områden som man kan bredda sig inom. Vi har varit duktiga på att berätta vad vi kan, både lokalt och nationellt och via våra partnersamarbeten. Vårt sätt att jobba har visat att vi är intressanta att arbeta med. Skellefteå Kraft agerar nationellt och har många utvecklingsprojekt på gång.

 

Vi satsar och bygger ut Sveriges största publika laddnätverk med snabbladdare på landets OKQ8- stationer men har mycket på gång även på hemmaplan. Till exempel ett självförsörjande solenergihus som inte låter sig släckas ner under det mörka vinterhalvåret tack vare nytänkande och fokus på teknisk innovation. Eller projektet med elräserbilen som ger företaget kunskap om vad transportsektorn behöver för att kunna ställa om.

 

– Vi har också ett samarbete med Sara kulturhus, en av världens högsta träbyggnader, där vi har installerat energisystemet som är en hållbar pusselbit för staden. AI håller koll på byggnadens energiflöden så ingen energi går till spillo. Och inte att förglömma – samarbetet med Northvolt som etablerar Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier.

Spännande utvecklingsprojekt förvånar

Företaget arbetar aktivt med att profilera Skellefteå Kraft på olika typer av forum mot olika kunder. Det finns ett nära samarbete mellan de olika avdelningar och budskapet är förankrat i företaget och ute hos medarbetarna. Som personalchef vill hon hjälpa affären inom personalens kunskapsområden. Hon vill stärka cheferna i sitt ledarskap och stötta medarbetarna.

 

– Jag brinner för våra mål och en hållbar samhällsutveckling. Men man får inte glömma bort att det är medarbetaren som tar oss dit vi vill med sin kompetens. Det är genom ledarskap och medarbetarskap som vi når våra mål och det är också min hjärtefråga.

 

– Vi behöver förändra och förbättra våra arbetssätt för att anpassa oss till förändrade behov och krav. Vi kallar det principstyrt förbättringsarbete. Det handlar om att sätta processen, och när medarbetarna har hittat det bästa arbetssättet kan vi fortsätta utveckla det. Det skapar delaktighet och gör mig stolt! avslutar Mirjam.

Text: Eva Rydinger

Mirjam Bellgran

Titel: Personalchef.

Utbildning: Sociologi mot arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor, Stockholms universitet, examen 2007.

Vilken eldriven innovation vill du inte vara utan? -Min elcykel! Ser ut som en klassisk packmoppe, och med den kan jag hämta och lämna mina barn.

Antingen/Eller

Helhet

Detaljer

Tidning

Podd

Cityweekend

Camping

Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med egna produktionsanläggningar för vindkraft, vattenkraft och bioenergi. Verksamheten består av såväl produktion som teknisk utveckling, försäljning och leverans.   Antal medarbetare: ca 680.   Rekrytering: För att säkerställa utveckling, produktion och underhåll i våra verksamheter söker vi bland annat ingenjörer med energibakgrund.   Läs mer: www.skekraft.se/jobb

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skellefteå Kraft
Skellefteå Kraft kraftsamlar för framtiden
Läs mer
Malin står lutad mot en glasvägg och tittar in i kameran med ett leende.
SEB
Medarbetarberättelser lockar talanger till SEB.
Läs mer
Michael Egnell från Experis i kontorsmiljö, står framför en glasvägg
Experis
Experis formar framtidens it-talanger
Läs mer
DNB
En bra arbetsmiljö är i fokus på DNB
Läs mer