Årets HR-chef

SEB

SEB:s HR-team formar framtidens arbetsplats

2023-09-06

Lästid ca 2 min

Employer Branding Awards 2024

Årets HR-chef

Från affärsverksamheten till HR-kontoret. Förra året tog Robert Celsings karriär en spännande vändning. Här berättar han om sin resa, vision och strategi för att driva SEB:s HR-organisation in i framtiden.

Det kan verka som ett ovanligt steg i karriären att gå från rollen som Global Head of FICC Markets till HR-chef, men enligt Robert Celsing, som är nominerad till Universums utmärkelse Årets HR-direktör, är det bara ännu ett exempel på den interna mobilitet som kännetecknar SEB.

 

– Inom banken omfamnar vi förändring och nya tankesätt. Att ta vara på möjligheten att kombinera mina affärskunskaper med mitt intresse för mänsklig dynamik kändes därför som en naturlig utveckling, berättar han.

Från värderingar till beteenden

Under sitt första år som HR-chef har Robert lagt stort fokus på att blicka framåt och forma bankens framtida arbetsplats. Framväxten av det hybrida arbetssättet har inneburit att det varit viktigt att göra ett omtag gällande hur arbetsdagarna ska se ut och struktureras upp.

 

– Vi har även jobbat med att förankra våra nya kärnbeteenden, som är “skapa värde”, “agera långsiktigt” och “bygg positiva relationer”, hos våra medarbetare. Tidigare hade vi värderingar, men de var svårare att omsätta i handling.

 

Feedbacken från medarbetarna har varit att kärnbeteendena är enklare att referera till i vardagen – och det var precis det Robert och hans team ville uppnå.

 

– De ska inte bara vara ord på papper, utan fungera som riktlinjer som formar våra interaktioner och beslut. Beteendena går hand i hand med det nya syfte som vi har skapat som handlar om att forma en positiv framtid, med ansvarsfull rådgivning och kapital – idag och för framtida generationer.

Robert Celsing

Titel: Head of Group Human Resources.

Utbildning: MBA, Stockholm School of Economics, examen 2006.

Vad inspirerar dig i ditt arbete?

– Kontakten med människor och den energi som det ger.

 Vad tycker du om att göra när du är ledig?

– Att umgås med min fru, barn och barnbarn. Sedan gillar jag sport och gör allt från att spela tennis till att åka skidor.

Prioriterar människorna

En viktig framgångsfaktor för SEB:s HR-arbete har varit en ledning som bryr sig om, värdesätter och prioriterar människorna inom banken.

 

– Sedan har vi lagt all administration internt, vilket betyder att hela HR-processen sköts inhouse. Då tänker jag framförallt på rekrytering, utbildning och ledarskapsutveckling som många andra företag tar hjälp med utifrån. Vi anser att det är bra att de som rekryterar även jobbar nära affären, och att vi bygger en gemensam kultur kring ledarskap och utveckling. Samtidigt har vi tillgång till all data om vår rekrytering internt, vilket betyder att vi får en bättre överblick över våra processer.

 

 

“Det ska inte bara vara ord på papper”


AI-fokus

Framöver kommer SEB:s HR-team att jobba ännu mer datadrivet. När det kommer till rekrytering vill Robert att de snabbt ska kunna screena efter rätt kandidater och göra mer riktade satsningar.

 

– Vi vill helt enkelt göra det enklare att hitta rätt person till rätt tjänst. Vi kommer också att jobba alltmer med AI, bland annat håller vi på och tar fram en AI-bot som ska kunna hjälpa medarbetarna med deras HR-frågor. Genom att förena vårt HR-arbete med teknikens framsteg säkerställer vi att vi fortsätter att vara i framkant vad gäller innovation på arbetsplatsen.

Antingen/Eller

Lördag

Söndag

Hiss

Trappa

Salt

Sött

Matematik

Språk

Vad gillar du mest med din roll som HR-chef?

– Att jag får vara med och forma SEB:s framtida arbetskraft. Vi fortsätter att vara högt rankade som arbetsgivare och lockar till oss topptalanger. Det är en resa som jag är stolt över att vara del av.

Text: Sara Schedin

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SEB
Datadriven employer branding ger framgång för SEB
Läs mer
SEB
Datadriven employer branding ger framgång för SEB
Läs mer
SEB
SEB:s employer branding-team tar sikte mot framtiden
Läs mer
SEB
Gemensamma initiativ stärker SEB:s employer brand
Läs mer