2020-09-11
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: Kristofer Hedlund
Eva Anderssons engagemang för klimatutmaningen väcktes redan i ung skolålder. Hon ser en tydlig koppling mellan klimatfrågan och infrastrukturen och sätter ljus på Trafikverkets viktiga roll som samhällsutvecklare.
Trafikverket har valt Eva Andersson till Årets infrastrukturtalang. Hon har nyligen blivit klar med studierna i samhällsgeografi och hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Till hösten fortsätter hon att studera hållbar utveckling och kommer att vara kursassistent på en kurs i klimat och energi.
– Samhällsgeografi är tvärvetenskapligt och kombinerar olika ämnesområden som globalisering, genus och migration. Intresset för hållbar utveckling har vuxit fram under åren och redan i ung skolålder hade jag lärare som var bra på att lyfta klimatfrågan, och på gymnasiet när vi läste politik och hållbar utveckling blev det mer konkret. Jag är med i föreningen Klimatstudenterna på universitetet och det har också drivit på mitt engagemang, säger Eva.
Namn: Eva Andersson
Titel: Student.
Utbildning: Samhällsgeografi och hållbar utveckling, Uppsala universitet, examen 2020.
Inspireras av: ”Mina föräldrar och min syster. Jag inspireras av dem och de stöttar mig i att fortsätta göra det jag tycker är kul och känns viktigt.”
Evas samhällsintresse och engagemang för klimatfrågan har gjort att hon vill titta närmare på kopplingen mellan klimat och infrastruktur. Hennes nyfikenhet och engagemang i frågan bidrog till att hon valdes till Årets infrastrukturtalang av Trafikverket.
– Jag tror jag gjorde ett bra helhetsintryck genom att visa förståelse för klimatutmaningen och Trafikverkets roll i den. Priset visar att mitt intresse för samhällsplanering och klimatet är viktigt och något som jag kan jobba med. Att det jag brinner för är en viktig samhällsfråga, säger Eva.
Priset innebär att Eva har fått ett skräddarsytt sommarjobb på Trafikverket som går ut på att göra en intern klimatutredning.
– Det är jätteroligt. Jag får bland annat intervjua projektledare och miljö- och teknikspecialister om utmaningar och möjligheter som finns i Trafikverkets arbetssätt när det kommer till klimatet. Trafikverket är en spännande arbetsplats där jag får möjlighet att kombinera mina intressen, säger hon.
”Det jag brinner för är en viktig samhällsfråga.”
Eva som ser en tydlig koppling mellan infrastruktur och klimatutmaningen ger några exempel på hur Trafikverket som viktig samhällsutvecklare bidrar till att människor tar sig fram smidigt, grönt och tryggt.
– Infrastrukturen skapar förutsättningar för hur vi kan resa i samhället, och hur vi reser och lever våra liv hänger mycket ihop med klimatfrågan. Infrastrukturen har en stor inverkan och måste skapa förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta röra oss säkert i samhället och samtidigt ha ett lågt koldioxidutsläpp, säger hon och fortsätter:
– Kanske hushåller vi mer med resurser, förbättrar cykelvägar, gör fler tågsatsningar och åker mer kollektivt. Det är kanske inte långsiktigt hållbart att alla reser i varsin bil. Tåg i drift har en väldigt låg koldioxidpåverkan. Det är inte nödvändigtvis så att tåg är lösningen, infrastrukturen måste vara socialt hållbar och kan inte bara finnas mellan storstäder. Det måste finnas ett helhetsperspektiv.
Trafikverket