Ekonomi Professionals

Trafikverket

”För de som har viljan har Trafikverket möjligheterna”

2019-12-13

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Tove Boija står i en glaskorridor på ett av Trafikverkets kontor.

Trafikverket – med vision om att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt – har ökat i attraktivitet bland studenter. Tre kategorier utmärker sig: ekonomi, it och högskoleingenjörer.

Ekonomen Tove Boija började som projektingenjör på Trafikverket 2014. Nu är hon utvecklingschef inom verksamhetsstyrning.

– Många kanske inte söker tjänster som projektingenjör för att de har en ekonomiutbildning – men det behöver inte vara ett hinder – jag är ett bevis för det, säger hon.

Tove Boija

Titel: Enhetschef utveckling

Utbildning: Ekonomi, kandidat i marknadsföring, Högskolan i Halmstad, examen 2012.

Vad jobbar du med?

– Jag är ansvarig för en enhet som jobbar med att driva utvecklingsprojekt i investeringsverksamheten. Vi tittar exempelvis på hur vi kan digitalisera och effektivisera arbetssätt. Min roll handlar mycket om att hålla koll på projektledarorganisationen, som är vår främsta målgrupp, samt se på de möjligheter som finns i vår omvärld.

Ni är populära bland studenter/young professionals. Varför tror du?

– Vi är med och utvecklar framtidens transportsystem och det väcker intresse. Jag tror att yngre generationer vill vara med och göra skillnad i människors vardag och Trafikverkets uppdrag är att göra Sverige närmare. Det är spännande att fundera på hur vårt samhälle kommer se ut framöver, med tanke på elektrifieringen, stadsbilden och hur man tar sig till och från olika platser.

Hur ser kulturen ut?

– Som anställd får du ta mycket ansvar, planera och driva ditt egna arbete. Trafikverket har verkligen möjligheterna för de som har viljan. Det är viktigt att vi får in personer med olika bakgrund, synsätt och tankar för att göra det möjligt att hantera de utmaningar som framtiden erbjuder. Oavsett kompetens.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får utvecklas varje dag. Vi har många olika yrken och utmaningar, och för mig innebär det en möjlighet att hela tiden lära mig mer och växa som person. Det finns ett stort engagemang och vilja att komma framåt och lösa problem tillsammans, och jag uppskattar den energin väldigt mycket. Från min första dag på Trafikverket har jag känt att mina chefer och medarbetare gett mig ett förtroende för att jag ska klara av alla olika typer av arbetsuppgifter – och det är enligt mig det bästa välkomnandet man kan få i en organisation.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer