Högskoleingenjör Branschbäst

Trafikverket

Goda möjligheter att utvecklas på Trafikverket

2020-06-03

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Högskoleingenjör Branschbäst

Offentlig sektor

Branschbäst loggaBranschbäst

Linnéa Glad började som projektingenjör på Trafikverket och valde därefter att gå in i en ny roll. Idag är hon åtgärdsplanerare och bidrar till att skapa ett hållbart samhälle där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt – både människor och djur.

Redan under studietiden fick högskoleingenjören Linnéa Glad upp ögonen för samhällsbyggnad och hur infrastrukturen påverkar samhället i stort. När Trafikverket sökte en projektingenjör inom infrastruktur blev valet därför enkelt för Linnéa och hon började på myndigheten i januari 2017.
– Att Trafikverket har en samhällsviktig funktion är viktigt för mig. Det vi jobbar med är något som faktiskt påverkar alla i Sverige vare sig du cyklar, åker tåg eller kör bil, säger hon.

Linnéa Glad

Titel: Åtgärdsplanerare.

Utbildning: Högskoleingenjör inom maskinteknik, Linköpings universitet. Examen 2016.

Vilket är ditt smultronställe? ”Jag är uppvuxen i trakterna kring Sankt Anna skärgård och vill åka dit på somrarna, där känner jag igen mig och vet var de bästa bad- och matställena ligger.”

Vilken är din favoritinnovation? ”Internet, för alla de möjligheter som finns och hur smidigt det gör vardagen.”

Antingen/Eller
Tåg/Bil
Havet/Skogen
Pocketbok/Podcast
Sverigesemester/Utlandsresa

Ny karriär – samma arbetsgivare

I början av 2020 klev Linnéa in i sin nya roll som åtgärdsplanerare i en projektorganisation där hon ansvarar för att lägga upp den ekonomiska planeringen för åtgärder inom järnväg som ska genomföras från 2021 och framåt. En del insatser ska exempelvis göras i kollektivtrafiken medan andra ska göras på miljöförbättringar.
– Trafikverket får ett helhetsanslag av regeringen, sedan sprids det ut över regionerna och vi får våra ramar. Det övergripande perspektivet lockade mig till den nya rollen och jag har mycket intressant att sätta mig in i. Trafikverket har ett gediget och spännande arbete framför sig, nämligen att rusta upp järnvägen. Jag brukar säga att vi jobbar hårt för att man återigen ska kunna använda uttrycket ”det går som tåget”.

150 olika yrkesroller

Trafikverket arbetar för ett hållbart samhälle, och kombination med att myndigheten har cirka 150 olika yrkesroller menar Linnéa bidrar till att locka nya medarbetare.
– Det vi jobbar med ligger i tiden. Jag tror att det lockar många unga att Trafikverket har en samhällsviktig funktion och att vi satsar mycket på hållbarhet och jämlikhet. Man investerar i sin personal, ger frihet under ansvar och skapar förutsättningar för utveckling. Jag har till exempel stora möjligheter att styra min egen dag, min egen roll och utveckling och att jobba på distans vid behov. Myndigheten jobbar aktivt för att arbetsliv och privatliv ska fungera, och det tror jag är viktigt för många unga när de väljer arbetsgivare.

”Vi satsar mycket på hållbarhet och jämlikhet.”

Kreativt och innovativt

Trafikverket är en modern myndighet som tänker nytt, och medarbetarna har stora möjligheter att vara kreativa och innovativa i sitt arbete. I sin tidigare roll inom projektledning på ett infrastrukturprojekt var Linnéa med och skapade en viltpassage för älgar och hjortar.
– Vi lyckades bygga en viltpassage i Örebro till en mindre kostnad och under en pressad tidplan, och det kändes väldigt kul. Det finns mycket saker att intressera sig för och man har möjlighet att styra sin arbetsroll dit man vill. Vi har dessutom en stor variation i våra arbetsuppgifter. Ena dagen diskuterar vi trafiksäkerhet och hur vi kan minska antalet obehöriga i spår för att nästa dag prata om bästa möjliga övergång för grodor och kräldjur. Vägar och järnvägar skapar stora barriäreffekter så det känns bra att vi jobbar för att skapa ett smidigare samhälle där alla kommer fram – även djuren.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer