2019-09-19
Text: Camilla Rindås
Foto: Kristofer Hedlund
Branschbäst Student
Bygg
Känslan av att medarbetarna är viktiga samt satsningen på hållbart byggande. Det är svaret på varför så många lockas till Skanska, menar Oscar Fransén. Själv har han en roll som är väldigt omväxlande och kräver ett tätt samarbete.
Oscar Franséns relation till Skanska började under P3, byggbolagets eget studentprogram för högskoleingenjörer.
– P3 pågår parallellt med studierna under sista året på utbildningen. Det var många som sökte och konkurrenterna hade inget motsvarande program. Jag är glad att jag fick en plats.
Samtidigt som P3-programmet praktiserade Oscar på Skanska och erbjöds därefter en anställning. Idag tillhör han Skanska väg och anläggning Stockholm där han just nu har rollen som blockchef.
– Det bästa med mitt jobb är omväxlingen. Varje morgon startar vi med möte klockan 06.30, då vi går igenom vad vi ska göra. Därefter är det full fart med planering, inköp, kvalitets- och miljökontroller, samordningsmöten och att stötta upp arbetsledarna. Dagarna är utmanande och omfattar problemlösning, som jag tycker är roligt.
Oscar Fransén
Titel: Blockchef
Utbildning: Högskoleingenjör byggteknik, Uppsala universitet, examen 2016.
Bästa stund under arbetsdagen? ”Morgonmötet och första koppen kaffe.”
Sedan starten på Skanska har Oscar varit involverad i flera projekt. I rollerna som produktionsingenjör/arbetsledare och senare som projektingenjör har han bland annat jobbat på Nya Karolinska Universitetssjukhuset och Sergels torg. Just nu arbetar han som blockchef på ett projekt i Barkarbystaden.
– Vi bygger på ett gammalt militärt flygfält, tillsammans med Järfälla Kommun, vilket kräver många innovativa lösningar för att hantera massorna och grundvattnet. Det är väldigt kul att få vara med från början och bygga en helt ny och hållbar stadsdel. Många inblandade aktörer kräver ett tätt samarbete och god samordning – det är verkligen nyckeln till framgång. För mig är materialhantering och att minska svinn jätteviktigt, där lägger jag mycket fokus.
Som miljöambassadör på distriktet ligger just miljöarbete Oscar varmt om hjärtat, något som han delar med sin arbetsgivare.
– Skanska jobbar hårt för att nå målet om att bli klimatneutrala 2045. Vi försöker få in klimatkalkyler i våra projekt, och dessutom arbetar vi med Gröna veckan, där vi lägger extra fokus på miljötänk och försöker skapa engagemang. Vi jobbar också för noll arbetsmiljöskador i vår bransch och då krävs det att man tar arbetsmiljön på allvar. Vi vill ta ansvar och inspirera andra.
“Det enda som stoppar min egen utveckling är jag själv”
I år mottar Skanska utmärkelsen Branschbäst, något som Oscar tror grundas i hur mycket Skanska satsar på sin personal.
– Det är tydligt att man investerar i oss. Skanska är till exempel generösa med att vidareutbilda sin personal. Här finns också en stor HR-organisation och alltid någon att vända sig till.
– Jag tror även att många attraheras av att vi arbetar så dedikerat för ett grönt byggande. I dessa tider när klimatet står på spel söker sig många hit för att de känner till Skanskas satsningar.
Längre fram i tiden ser Oscar fram emot att testa nya roller inom bolaget och att utmana sig själv.
– Det enda som stoppar min egen utveckling är jag själv. Det finns oändligt mycket möjligheter inom bolaget bara man tar initiativ.
Skanska
Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.