Data/IT Professionals

SEB

SEB – rätt arbetsplats för entusiastisk systemutvecklare

2019-08-13

Text: Liv Lövendahl

Foto: Felicia Yllenius

Farhad Johari tittar med ett leende in i kameran ståendes i Trappan i SEBs stora och luftiga lokal.

På SEB är det högt i tak, bokstavligt talat såväl som bildligt. Glöm stela klädkoder och rigida attityder – här är det framåtanda, innovationsfokus och hjälpsamhet som sätter tonen för arbetsdagen.

I SEBs supermoderna lokaler på Stjärntorget i Solna arbetar Farhad Johari, en entusiastisk systemutvecklare inom Pension & Försäkring.

En perfekt kombination

Det var ingen självklarhet för Farhad att söka sig till bankvärlden efter att han tagit examen från Lunds tekniska högskola.

– Det var min bror som tipsade mig om att söka ett jobb här. Om jag ska vara ärlig hade jag inga större förhoppningar om att få jobbet. Men jag blev kallad till intervju och, ja, nu sitter jag här!

Om jag ska vara ärlig hade jag inga större förhoppningar om att få jobbet. Men jag blev kallad till intervju och, ja, nu sitter jag här!

– Jag blev förvånad och lite chockad över att jag fick jobbet. I början var jag faktiskt lite rädd att jag inte skulle passa in. Men det visade sig att SEB och jag är en perfekt kombination. Jag får möjlighet att utvecklas tillsammans med min arbetsgivare och har dessutom fantastiska och jätteroliga kollegor!

Just det där med roliga kollegor var lite av en överraskning.

– Jag måste erkänna att jag hade fördomar och trodde att människor som arbetar på bank är stela och rätt likriktade. Men det var som det brukar med fördomar, alltså helt fel. SEB är en rolig arbetsplats med plats för många olika slags människor.

Farhad Johari

Titel: Systemutvecklare inom Pension & Försäkring.

Utbildning: Lunds tekniska högskola, civilingenjör, examen 2015.

Vem inspirerar dig? ”Min familj! Mina föräldrar kom till Sverige 1987 och har gjort allt för att vi barn ska få leva i frihet och ta vara på den fantastiska möjlighet det är att bo här. Min bror är en stor förebild och den smartaste människa jag känner.”

Lär av varandra

SEB värdesätter sina medarbetares olikheter och menar att man kommer längre genom att lära av varandras unika kunskaper och kvaliteter.

– Jag blev till exempel uppmuntrad att söka till SEBs ”Reversed Mentorship”, ett program där vi juniora medarbetare paras ihop med en mer senior kollega för att visa hur vi jobbar med ny teknik och nya arbetssätt.

Farhad är mentor till Magnus Agustsson, CRO på SEB.

– Min förhoppning är att underlätta för Magnus i hans arbete. Hans uppgifter är otroligt viktiga och det vore fantastiskt om min input kan vara av betydelse för honom. Jag brinner för att hjälpa och tror att det var mitt engagemang tillsammans med min kompetens som gjorde att jag fick rollen som mentor.

SEB är i framkant

Farhad menar att SEB ligger långt fram när det kommer till teknik och innovation.

– Det gör vi, men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att teknisk framkant aldrig får bli ett självändamål, det är användarvänlighet och säkerhet som kommer först.

Det är framförallt SEBs kultur som driver företagets innovationskraft, menar Farhad och berättar om ett internationellt företag där medarbetare tar del av varandras erfarenheter och frågeställningar.

– Det ger bäst förutsättningar för utveckling helt enkelt. Jag pratar dagligen med mina kollegor i Malaysia via Skype och ibland kommer de hit eller så åker vi dit. Den gamla bilden av en programmerare som sitter ensam och stirrar på en skärm är förlegad, här ser man istället värdet av att dela med sig och lyssna på varandra.

SEB

På SEB har vi alltid varit övertygade om att framtiden är beroende av att goda idéer blir verklighet. Vårt syfte är att positivt forma framtiden, med ansvarsfull rådgivning och kapital – idag och för framtida generationer. Vi har en stark ambition att öka takten mot en hållbar framtid för människor, företag och samhälle. Vi vill vara en ledande katalysator i hållbarhetsomställningen. Våra medarbetare strävar efter att leverera service i världsklass och att förse våra kunder med finansiella produkter och tjänster som möter deras ständigt föränderliga behov – både på våra hemmamarknader i norra Europa och genom vårt internationella nätverk runt om i världen. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“Traineetiden gav mig ett sammanhang och nätverk”
Läs mer
SEB
“Jag fick nätverka med människor inom hela SEB”
Läs mer
SEB
“Jag har ansvarat för SEBs största interna digitala event någonsin”
Läs mer
SEB
”På SEB fick jag kvitto på att min kunskap har ett värde”
Läs mer