Civilingenjör Branschbäst

Högskoleingenjör Branschbäst

Skanska

”Skanska bryr sig om och satsar på sina anställda”

2020-06-03

Text: THERESE JOHANSSON

Foto: FELICIA YLLENIUS

Civilingenjör Branschbäst

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Högskoleingenjör Branschbäst

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst

Inte det givna valet för en produktdesigner – men värderingarna och det genuint mänskliga i storbolaget fick Anna Palmér att välja en karriär inom Skanska. Just nu går hon ett internt utvecklingsprogram med fokus på ledarskap.

Anna Palmérs väg in till Skanska var inte självklar, tvärtom hade hon som utbildad produktdesigner aldrig kunnat föreställa sig en framtid inom byggbranschen. Men när Anna gick ett program för kvinnliga ingenjörsstudenter kom hon i kontakt med Skanska – och föll handlöst för det mänskliga förhållningssättet.
– Jag hade absolut inga planer på att jobba inom ett stort bolag i byggbranschen, snarare såg jag framför mig någon liten hipstrig designbyrå. Men Skanskas koncernchef slog hål på mina fördomar när han sa: ”Vi jobbar inte med gråa trista byggen, vi arbetar med människor. Tillsammans bygger vi saker på olika platser – utan människorna är vi ingenting”. Det gick jag igång på!

Anna Palmér

Titel: Projektchef.

Utbildning: Civilingenjör med inriktning design och produktframtagning, KTH, examen 2013.

Vad får dig att trivas? ”När jag får jobba tillsammans med ett team mot ett utsatt mål och vi tar hjälp av varandras styrkor för att lyckas.”

Olika vägar att gå

Anna har jobbat på Skanska i snart sju år och har under den tiden testat på olika roller och områden inom företaget – allt från anläggningssidan till husproduktion och Skanskas hållbarhetsavdelning. En lärorik resa som breddat hennes perspektiv och gett henne unika kunskaper.
– Jag har varit arbetsledare för markarbeten under renoveringen av Nationalmuseum, renoverat tätskiktet på Sergels torg och skapat en ny tunnelbanenedgång i Slussen. Just nu går jag ett internt utvecklingsprogram med ledarskapsfokus där jag får lära mig mer om bolaget i ett internationellt perspektiv. Jag älskar att jobbet är så omväxlande – det gör att jag hela tiden utvecklas och lär mig nya saker.

Stora utvecklingsmöjligheter

Hon beskriver Skanska som ett mänskligt bolag som trots en hierarkisk struktur fungerar mer som en platt organisation, där medarbetarna alltid kommer i första rummet och möjligheterna till personlig utveckling är stora.

– Skanska är en arbetsgivare som verkligen bryr sig om och satsar på sina anställda. Vill du kan du få mycket ansvar snabbt. Har du en idé får du testa – alla möjligheter finns. Det bedrivs dessutom ett aktivt jämställdhetsarbete där man arbetar för att lyfta kvinnor i en annars ganska mansdominerad bransch, säger Anna och fortsätter:

– Det genuint mänskliga märks i alla delar av verksamheten, inte minst i kontakt med framtidens talanger. Skanska lägger ner mycket tid och energi på att finnas där studenterna är, och att verkligen ta hand om de som gör sin praktik eller skriver sitt examensarbete hos oss. Här gör vi ingen skillnad på folk och folk – det gör mig stolt.

Värderingarna visar vägen

Ett av skälen till varför Anna sökte sig till Skanska var att hon lockades av den starka företagskulturen och värderingarna kring allt från etik till mångfald och hållbarhet.
– Våra värderingar genomsyrar allt vi gör, vi hänvisar till dem i såväl små som stora beslut. Vi tar ansvar för framtiden, inte minst i vårt mål att vara klimatneutrala i hela värdekedjan till år 2045. Jag tycker att det är otroligt viktigt att vi med vår storlek och inflytande verkligen står för vad vi säger och tar vårt samhällsansvar. Det är lite som Bamse – är man stor måste man vara snäll!

Skanska

Skanska använder sin kunskap och förmåga att blicka framåt till att forma hur människor lever, arbetar och möts. Vi har funnits i mer än 135 år och är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 148 miljarder kronor under 2021. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos 30 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
Skanska bygger tillit genom sina värderingar
Läs mer
Sofia Hasselberg, Skanska
Skanska
Karriärmöjligheterna är många på Skanska
Läs mer
Pär Ströhm, Skanska
Skanska
”Vi lägger grunden till allt som har med byggande att göra”
Läs mer
Fredrik Dahlgren, Skanska
Skanska
Skanskas löfte: vi bygger ett bättre samhälle
Läs mer