Data-IT Student

Trafikverket

”Vi har en av landets största it- och telekomavdelningar”

2021-05-11

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Lindström

Johanna Reyier Trafikverket HK

Testledaren Johanna Reyier på Trafikverket är med i flera initiativ – två av dem är ”Hack for Trafikverket” och juniora rådet som lyfter yngre medarbetare inom it.

Johanna Reyier började som konsult och anställdes 2019 på Trafikverket som testledare inom it. Hon och hennes kollegor är med och formar Sveriges transportsystem.

– Trafikverket digitaliserar järnvägen och har många teknikskiften på gång. Att vi har en av landets största it- och telekomavdelningar tror jag inte det är många som vet. Vi är med och stöttar alla verksamhetsområden på myndigheten så att människor kommer fram smidigt, grönt och tryggt, säger Johanna.

Namn: Johanna Reyier.

Titel: Testledare.

Utbildning (skola och examensår): Högskoleingenjör i grafisk teknologi och design, Högskolan Dalarna.

Smultronställe: ”Vår egen stuga som ligger intill en sjö. Där fiskar vi från ekan som är handgjord av min styvfar.”

 

Vad jobbar du med?

– Jag koordinerar en grupp som gör belastningstester på mjuk- och hårdvara inom Trafikverkets it-miljö. Det handlar både om befintliga och kommande applikationer och system. Jag får en övergripande insyn i nya projekt och it-lösningar varje dag. Att bli insatt i nya projekt och hela tiden lära mig något nytt är sporrande. Jag ingår även i projektgruppen för vårt hackathon ”Hack for Trafikverket”.

Det låter spännande, berätta mer om ert hackathon!

– Vi tar in intresseanmälningar från hela Trafikverket. Personer från olika delar av myndigheten sitter ner i smågrupper och utvecklar idéer inom datadriven innovation som de till vardags kanske inte hinner med. De träffas digitalt under två dagar i maj och vi utgår från ”Målbild 2030 – tillgänglighet i ett hållbart samhälle”. En del lösningar utgår från myndighetens stora tillgång till öppna data.

Hur tar arbetsgivaren tillvara på era intressen?

– Jag är exempelvis med i juniora rådet som vi på it-avdelningen har startat. Vi pratar mycket om egenutveckling med en mentor, och kommer även med inspel till ledningsgruppen inom it. Det är många personer som har blivit lyfta via initiativet.

”Jag får insyn i många projekt.”

Vad är det roligaste med att jobba på Trafikverket?

– Jag får insyn i många projekt. Om du har viljan kommer du att utvecklas åt det håll du vill. Och det känns bra att vara en del av att Sveriges infrastruktur förbättras och utvecklas framåt. Det påverkar dig och mig privat. Infrastrukturen gör att transporter fungerar och alla människor kan ta sig runt i landet.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer