Högskoleingenjör Professionals

Trafikverket

Trafikverket bidrar till ett tillgängligt Sverige

2019-06-19

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Högskoleingenjör Professionals

Offentlig sektor

Branschbäst loggaBranschbäst

Utvecklingsmöjligheterna och gemenskapen med den familjära känslan var det som lockade Amanda Almqvist till Trafikverket. Hon är stolt över att myndigheten har hållbarhet i fokus och bidrar till nytta för människor varje dag.

När Amanda Almqvist var konsult åt Trafikverket lockades hon av den varma stämningen och utvecklingsmöjligheterna. Hon sökte sig till myndigheten och fick tjänsten som datasamordnare 2016.

– Som konsult såg jag gemenskapen – medarbetarna på Trafikverket trivdes väldigt bra, fick gå intressanta kurser, utveckla sig själva och åka på roliga avdelningsdagar. Jag kände att den här familjen vill jag vara med i.

Amanda Almqvist

Titel: Datasamordnare. Utbildning: Högskoleingenjör i byggnadsteknik, Tekniska högskolan i Jönköping, examen 2014. Favorittågsträcka: ”Jag åker ofta tåg mellan Stockholm och Göteborg. Det gör att jag åker smidigt och tryggt samtidigt som jag kommer långt på kort tid.”

Kreativitet och initiativ uppmuntras

Amanda stöttar medarbetare i datasamordningsfrågor och agerar kravställare inför ett stort migreringsarbete av Trafikverkets gemensamma dokumentplattform.

– Att vara lösningsorienterad och innovativ får man mycket plus för. Våra värdeord är modiga, engagerade och pålitliga – och de dyker upp hela tiden. Det finns ett stort fokus på medarbetarna och man får en uppbackning som jag upplever är unik. Jag fick exempelvis möjlighet att förverkliga en informationsplattform där medarbetarna enkelt kan få svar på vanliga frågor om vårt migreringsarbete, säger hon.

För två år sedan skapade Amanda tillsammans med två medarbetare ett juniorråd som de är ledare för. Juniorrådet, som är till för medarbetare upp till 35 år, har två träffar per år då de gör olika platsbesök, bjuder in inspirationsföreläsare och diskuterar aktuella frågor.

– Det har blivit ett uppskattat initiativ och är alltid inspirerande. Vi bjuder exempelvis ofta in en äldre kollega som berättar om sin resa i yrkeslivet.

Allt vi gör är för allmänhetens skull.

Anställer nya medarbetare

Trafikverket bidrar till ett tillgängligt Sverige. Myndigheten är Sveriges största beställare inom anläggningsbranschen och det innebär att medarbetarna är med i skapandet av Sveriges största infrastrukturprojekt.

– Att få vara en del av projekt, produktion och underhåll av Trafikverkets komplexa uppdrag är väldigt intressant. Vi arbetar på regeringsuppdrag och det innebär att politiken påverkar vår vardag, säger Amanda och fortsätter:

– Vi växer och anställer många människor just nu. Vi sätter exempelvis upp produktionsenheter och projektkontor för Ostlänken som är höghastighetsjärnvägens första delsträcka och E4 Förbifart Stockholm.

I allmänhetens tjänst

Trafikverket är en icke vinstdrivande organisation som gör Sverige närmare.

– Vi jobbar för den smidiga framkomligheten och satsar mycket på forskning och innovation kring hur transportsystem ska kunna bli fossilfria – det gör mig stolt.

– Allt vi gör är för allmänhetens skull och det är ganska speciellt. Vår vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt – den visar på ett enkelt sätt vad vi ska göra.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer