Civilingenjör Student

Trafikverket

”Vill man lära sig mycket nytt är det på Trafikverket man ska vara”

2019-06-19

Text: Tina Lindström Karlsson

Foto: Kristofer Hedlund

En ny kärna för mobilnät som ger uppkopplad infrastruktur, och ett nytt signalsystem för järnvägen i hela EU – Innovation och nytänkande är vardag på Trafikverket.

Trafikverket som är en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare bland unga civilingenjörer ökar i popularitet – dessutom är de nykomlingar på listan bland studenter inom IT. Civilingenjör Emil Hammarström är en av dem som har breddat sin IT-inriktning på Trafikverket; efter traineeperioden valde han att jobba med flera delar inom IT, som telekom, telefoni och systemutveckling. Nu leder han ett innovativt techprojekt för vägtrafiken – en ny kärna för mobilnät som innefattar intelligenta transportsystem (ITS), uppkopplad infrastruktur och självkörande bilar.

 

– Det är något helt nytt vi gör och innebär att all trafikinformation som föraren ser som till exempel hastighetsskyltar ska även bilen kunna ta emot via vårt system. Trafikverket gör riktigt stora och framstående projekt inom IT, och vill man lära sig mycket nytt är det här man ska vara, säger Emil.

Emil Hammarström

Titel: Förvaltare operativ telefoni väg.

Utbildning: Civilingenjör inom kommunikation, transport och samhälle, inriktning data och telekom. Linköpings universitet, examen 2015.

Inspireras av: ”Nobelpristagare – de visar att om man verkligen går helhjärtat in för något problem så går det att lösa. De hittar sitt eget facit.”

Varför tror du att ni ökar i popularitet bland studenter?

– Jag tror att fler har fått upp ögonen för hur mycket vi faktiskt gör. Vill man påverka samhället och utveckla sig själv så finns det alla möjligheter i världen på Trafikverket. Vi driver många både små och gigantiska projekt som har en stor påverkan på samhället. Här finns en framtid.

Vi driver många både små och gigantiska projekt som har en stor påverkan på samhället.

Ge exempel på ert innovationsarbete!

– Trafikverket tar fram nästa generations mobilnät för tåg tillsammans med andra EU-länder. Hittills har alla länder haft sina egna system, men nu ska vi bygga ett gemensamt. Det innebär att tågen kommer att fungera på samma sätt i hela EU, exempelvis en tågresa som börjar i Sverige och slutar i Spanien. Trafikverket jobbar för fullt med projektet och börjar rulla ut det nya signalsystemet år 2021 i Sverige.

Hur skulle du beskriva ert ledarskap?

– Vi har ett stort förtroende för varandra och försöker tänka nytt på alla nivåer. Det är väldigt inspirerande att vi utmanas och uppmuntras att bidra till att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Här finns en stark tro på att även nyanställda personer som kanske tänker annorlunda kan hjälpa till att förändra framtiden.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Patricia Ahonen, Trafikverket, Trollhättan
Trafikverket
”Chefer och kollegor är omhändertagande och pushar mig framåt”
Läs mer
Jenny Andersson Trafikverket HK
Trafikverket
”Här kan jag rikta min karriär mot det som intresserar mig”
Läs mer
Trafikverket
”Det dyker hela tiden upp något nytt som inspirerar”
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer